Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Патриаршеско обръщение към новоръкоположения Мелнишки еп. Серафим, 18.12.2011 г.

Патриаршеско обръщение към новоръкоположения Мелнишки еп. Серафим, 18.12.2011 г.

†МАКСИМ, Патриарх Български

 

Преосвещени епископе Серафиме,

Днес Бог те призова на още по-високо служение в светата Църква. Чрез ръковъзлагането, при което призоваваме низшествието на Светия Дух, ти бе удостоен с пълнотата на свещенството. Това е потребно за самия те6; това е необходимо за жизнеността на Църквата, която е тяло Христово; това е най-действеното благовестие. Чрез подвижничество се благовествува, защото светлината на подвига огрява мнозина, прониква в сърцата и ражда порив.

Епископът е повикан да бъде най-близък съработник на Великия Пастиреначалник и Негов воин в царството на духовния живот. Великият Апостол на езичниците, божественият Павел, така назидава своя ученик Тимотея, когото бе поставил строител на Божията Църква: „Никой воин се не заплита в житейски работи; и това прави, за да угоди на военачалника. Ако пък някой се и състезава, той не бива увенчан, щом се не състезава по правилата" (2 Тим. 2:4-5).

Епископът е призован да бъде воин Христов, а ето че с всеоръжието Божие, според думите на Апостола, трябва да бъде и строител. Така е в духовния живот: който воюва с оръжието, което Господ Ииcyc Христос му дава, той строи.

Достойният и безукорен работник трябва вярно да преподава словото на истината. Той трябва да бъде неуморен проповедник на вярата и на учението за доброто. Да проповядва не само със слово, но и с проява на сила, чрез дела на благочестието на неподкупната съвест, на дълбоката и искрена убеденост. Не ни ли увещава към това и свети апостол Павел, когато за себе си пише: „Във всичко се препоръчваме за служители Божии, със слово на истина, със сила Божия, чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка" (2 Кор. 6:4,7).

Преосвещени Владико, отиваш за викарен епископ на опитен архиерей, който е и твой духовен старец. Възприемай внимателно съветите му, за да се възползваш поучително от знанията, усърдието и вещината му в църковните дела. Бъди му усърден помощник както в административните работи, така и в църковните богослужби! Ти само не отпадай духом, а усърдствай, и тогава ще можеш безбоязнено да вървиш по новия път на дълг и отговорност; като винаги ярко блестят пред тебе лъчезарните думи, които ап. Павел, превъзмогвайки планини от трудности, с удовлетворение и благодарност към Бога изрече: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява" (Фил. 4:13). Амин!

ПКСХП "Св. Александър Невски"

Последна промяна: 12.01.2017 г.