Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Слово на патриарх Максим по повод официалното посещение на Руския патриарх Кирил, 29.04.2012 г.

Слово на патриарх Максим по повод официалното посещение на Руския патриарх Кирил, 29.04.2012 г.

"Братолюбието да пребъдва между вас." (Евр. 13:1)

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, Ваши Преосвещенства, скъпи гости от Руската православна църква, боголюбиви братя и сестри,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

"Сей ден, егоже сотвори Господ, возрадуемся и возвеселимся в он" (Пс. 117:24). Ден на радост, на всеобща пасхална радост с всички изкупени от Христовото Възкресение братя и сестри. В такива дни Спасителят ни приканва към свято общение с Него и с всички Негови последователи, дълбоко вярващи в непобедимата сила на Живия Бог. Пасхалният период е най-тържественият и всерадостен период от православния църковен календар, защото всесилно ни вести победата на жизнодателя Христа над смъртта, изкупването от греха и вечното спасение. Светата Църква днес почита светите жени мироносици ­ благовестители на Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, и ние, облени в светлина, духовно сме възрадвани, защото Пасхата по думите на св. Йоан Златоуст е: "залог за мира, източник на помирение, прогонване на враговете, разрушаване на смъртта, избавление от греха и спасение на човеците".

Ето защо, сме честити, че сега, когато лъчите на Възкресението галят сърцата ни и разсветляват умовете ни в познание на Истината, имаме възможността да отворим обятията си и в топла прегръдка да отправим великденския си поздрав към целокупния братски благочестив руски народ в лицето на вседостойния Предстоятел на Руската православна сестра църква ­ светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, с всеосвещения клир, всечестното монашеско братство и богохранимото паство.

Ваше Светейшество,

С най-светли чувства на обич в Господа приветстваме Вас и досточтимите Ви съпътници от името на Светия Синод на Българската православна църква и от мое име, с добре дошли на древната и гостолюбива българска земя, осветена и от пролятата кръв на православни воини, достойни чеда на св. Русь, които са били предани до саможертва на делото за Освобождението от тежкото агарянско иго на своите събратя и единоверни чеда на България. Техният подвиг ни напомня предаността, която са имали жените мироносици към Спасителя Христа; затова правдата изисква от нас благодарност, която именно в пасхалния период вярващият български народ поднася с поклон и свято целувание.

Днес българската престолнина София е огласена от гръмкия звън на църковното единство, защото сладкогласните камбани на тази велелепна патриаршеска катедрала са донесени от братска белокаменна Москва и те именно се явяват символ на това, което казва великият йерарх Йоан Златоуст, чиято Божествена св. Литургия днес съборно възглавихме и отслужихме ­ патриарсите на Русия и България: "Църквата е дума не на разделение, а на свято единство и единение". Всечестният клир и благочестивият народ на родната ни св. Църква тържествено приветства Ваше Светейшество Московския и Всерусийски патриарх и досточтимата Ви изрядна делегация, като израз на апостолското наставление: "радвайте се, съвършенствувайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир, ­ и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас" (2 Кор. 13:11). Всеблагият Бог промислително предпочете да спаси не всеки човек поотделно, и то без връзка между вярващите в Него, а създаде от тях един изкупен народ, който да представлява за цялото човечество ядро на единство, надежда, спасение и светлина на земята. Този народ Божий ­ Църквата, е едно тяло и една душа. Глава на този богочовешки организъм е Сам Господ Христос, заради това, като проявление на единството на църковното тяло ние, православните християни, тайнствено и канонично влизаме в обща молитва, възнасяйки заедно св. Чаша и заедно служим на православната Истина и на човешкия род.

Съвремието е изпълнено с изкушенията на "мира сего" и обличането в невинност на неговите недъзи, а човекът е жаден за истина, свобода и човеколюбие. Затова Църквата, която е "една, свята, съборна и апостолска", трябва с категоричното си единомислие да даде своята освободителна, спасителна, обединяваща и възвишаваща сила и добро свидетелство пред света, така както тя винаги ревностно е извършвала.

Въодушевени и окуражени сме от братското посещение на Ваше Светейшество. Руската православна църква всегдашно е изпълнявала своето високоотговорно и всепредано служение в света. Пример за нейната братски протегната ръка се намира и в отношението към българския ни народ, когато той е бил в тежко изпитание, а както знаем от родната ни поговорка "приятел в нужда се познава". Историята ни показва как още в далечната 1686 г. в Москва патриарх Йоаким благославя българския стремеж към свобода, като изпраща своя племенник Савелий Дубровски в старопрестолния Търновград да вдъхне надежда, че Рус Святая няма да остави православните си събратя. Това е висок израз на славянска съпричастност и християнска солидарност. Ние, православните българи и единоверните братя руси, осветени от кръщелната благодат на Едната Църква, трябва ревниво да пазим и развиваме заветите, дадени ни от нашите славни предшественици ­ св. Киприан Московски и св. Евтимий, патриарх Търновски. Техният неуморен труд за вселенското единство на св. Православие, което и ние сме призвани да опазим, дава възможност за днешния исторически момент и за по-нататъшното развитие в единомислие на братските взаимоотношения между нашите сестри Църкви.

Братски благодарим на Ваше Светейшество, че точно днес, на този ден, когато през 1818 г. е роден блаженопочившият Цар-Освободител император Александър II Николаевич, на когото ние дължим искрена признателност за Освобождението на изстрадалото ни Отечество, Вие дойдохте в родна България, разцъфтяла от пролетното слънце, и ни принесохте и преподадохте благословението на небесния сонм светии, просияли на благословената руска земя. Това безспорно дава нам основание и предимство, като продължители на руско-българското църковно единство да поддържаме с ревност днешния благообразен образ на православното славянство.

Гостуването на Ваше Светейшество ­ Московския и на цяла Русия патриарх, и на Вашите изрядни съпътници на българска земя е искрена сърцата радост за всеки православен българин. Светата Руска православна църква и христолюбивият руски народ векове наред са ни протягали крепка десница в пътя на народностното битие, самостойното църковно развитие и просветно дело. В съзнанието на всеки български църковен деец никога не ще избледнее споменът за драгоценната подкрепа на светата Московска Патриаршия в новата ни история за вдигането на достопечалната схизма, за възстановяването на древлепросиялата ни Патриаршия и за нейното канонично признание от вселенското Православие.

В личен план бих желал да подчертая колко братска обич е била проявявана към мое смирение от бележитите Ваши блаженопочивши предшественици патриарси ­ да бъде вечна тяхната памет ­ като представител на светата ни Църква в Българското подворие в Москва, както и щедрите и любвеобилни награди от научните духовни институции на св. Руска православна църква за моите скромни трудове на богословското поприще и радение за всеправославно единство. От сърце братски благодаря за всичко в името Господне.

Ваше Светейшество, Вие сте у своя си, тъй като руси и българи сме от плътта и кръвта на славянския род, който е просветен със светлината на Евангелието от равноапостолните създатели на общата ни свещена писменост ­ светите братя Кирил и Методий, от които единият равноапостолен брат е Ваш небесен покровител.

Мост пресветъл и духовен между нас се явява и тази патриаршеска катедрала, изградена от целокупния български народ в чест на св. Александър Невски, който се е прославил през далечния ХIII век като смел защитник на християнската вяра и православно велелепие. Благодарение на покойния Светейши патриарх Алексий II (който е постриган в монашество на българския Национален празник през 1961 г.) частица от мощите на св. Александър Невски закриля българската престолнина. Вашето посещение и отслужването на св. Литургия в юбилейната 100-годишнина от построяването на храма са изключително историческо събитие и проява на благия Божий промисъл, както и на благодатните връзки, осъществявани от нашите църковни подвория, които молитвено възгряват взаимната ни братска любов.

В знак на братска обич, изразяваме своите искрени чувства към Ваше Светейшество, Първойерарха на Руската православна църква и велико Отечество ­ Русия, тъй като приятелството е като една душа в две тела. Нашите взаимоотношения почиват върху общия славянски произход, близък език и православна вяра, душевност и култура. Нека, както ни съветва св. ап. Петър, да бъдем: "единомислени, състрадателни, братолюбиви, милосърдни, дружелюбни" (1 Петр. 3:8), та да живеем в църковно-каноническо единение и сътрудничество в духа на завета на Спасителя: "Да вси едино будут" (Йоан. 17:21).

В сиянието на светлата Пасха Христова "друг друга обимем и тако рцем: Христос воскресе из мертвих ­ Воистину воскресе Христос!" Амин.

Бележка: Словото бе прочетено от Знеполския епископ Йоан, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит, в ПКСХП „Св. Александър Невски" 29.04.2012 г.

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.