Тържествено богослужение в Бачковския манастир и зарязване на лозето

01 февруари 2015 11:25, Бачковска света обител
Проповед на игумена архим. Симон

В деня на Божия угодник св. мъченик и чудотворец Трифон всечестното братство на светата обител, во главе с игумена архим. Симон, отслужи св. Литургия в главната манастирска църква „Успение на Пресвета Богородица”.

В проповедта си след службата отец-игуменът запозна вярващите с живота, подвига в Христа и чудотворните сили на св. Трифон. Особено с дарената му от Бога сила на молитвата, а по-късно и на иконите му - да опазват лозята и насажденията от всякакви вредители и да способстват за добра реколта.

Отец-игуменът спомена с добри думи приснопаметния, новопреставил се в Бога, бивш първи демократично избран президент на Република България, д-р Желю Желев.

Архим. Симон посочи скромността и отговорността в служението на починалия президент, неговото абсолютно неподдаване на съблазните на властта, на гордостта или личното облагодетелстване. Президентът Желю Желев остава в паметта ни като държавен и политически деец, образец в отстояването на морала и принципите на демокрацията в политиката.

След службата с кратка лития и песнопения братството отиде до манастирското лозе, където бе отправена молитва към св. Трифон за небесното му покровителство. Игуменът извърши традиционното зарязване и освещаване на лозето за добра реколта.

 

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Певците на десния клирРаздаване на анафораНачало на литиятаМолитва към св. ТрифонЗарязване на лозетоОсвещаване на лозетоЗавършекът в храма
« предишна новинаследваща новина »