ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО КЪМ НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

03 февруари 2015 07:12, Русенска митрополия
ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО КЪМ НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

+ Русенски митрополит НАУМ

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО КЪМ

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН,

РУСЕ, СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ, 2 ФЕВРУАРИ 2015 г.

Ваше Високопреосвещенство,

Обични в Господа владико Дометиане!

С голяма духовна радост и братска в Господа обич Ви приветстваме с „Добре дошъл” в престолния град на старославната ни Русенска епархия!

Днес, в духовно единение и усилна молитва, ние с Вас отслужихме св. Литургия за големия християнски празник Сретение Господне, който по Божий промисъл съвпадна и с първото Ви официално гостуване в Русенска епархия, след избирането ми за неин канонически митрополит през 2014 г.

Тъй като за значимите неща в живота на православните християни не са необходими излишни слова, днес аз бих искал да се обърна към Вас само с няколко думи „из глубины сердца”.

Благодарим Ви, че с присъствието си сред нас Вие за пореден път засвидетелствате Вашето братолюбиво отношение към моята скромна личност, а заедно с това ще осените с архипастирски благослов и обичното ни паство, което прие новината за Вашето посещение с голямо вълнение и възторг.

Бих искал да отбележа и обстоятелството, че за да Ви поздравят лично, тук сред богомолците в катедралния храм са и голяма част от преподавателите по религия в русенските училища, полагащи неимоверни усилия за възпитанието на младежта в духа на християнските ценности и морал. А за нас е особена чест да подчертаем, че Русенска епархия се нарежда на първо място по брой ученици, изучаващи предмета „Религия” в страната ни.

Ваше Високопреосвещенство,

Вие посещавате диоцеза на Русенска епархия не за първи път. Още през 50-те години като младеж - студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски”, Вие сте гостували на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил. Пази се споменът за пребиваването Ви тук и през далечната 1964 г., когато като протосингел на Великотърновска епархия сте съпровождали блаженопочившия Великотърновски митрополит д-р Стефан, гостувал на своя добър приятел и наш предшественик – Доростолски и Червенски митрополит Софроний. Немалко са били и протоколните Ви визити по случай разни чествания на синодално ниво. Днешното Ви гостуване обаче, аз приемам повече като израз на лично уважение и потвърждение на дългогодишното ни сърдечно общение, извън обичайните официалности при подобни случаи.

Не на последно място трябва да кажем с гордост, че бреговете на тихия бял Дунав са и една от граничните зони на нашите отдалечени епархии, които също по своеобразен начин ни обединяват, макар и по символичен начин.

Ваше Високопреосвещенство,

Вашият житейски опит, философска мъдрост и ерудиция и забележителната Ви находчивост по отношение делата на светата ни Църква, са били винаги изключително полезни за мен, особено през времето на 10-годишното ми служение като главен секретар на Св. Синод, както и сега, като негов пълноправен член.

В знак на искрено уважение и братска в Христа обич бих искал да Ви поднеса за молитвен спомен от днешния знаменателен ден един скромен дар – епитрахил и омофор – символи на архиерейското достойнство, както и икона на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски, небесен покровител на богохранимата ни Русенска епархия, който да бъде Ваш духовен закрилник и молитвеник пред Бога!

Добре дошли, високопреосвещений Владико! На многая и благая лета! Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »