Църковна делегация от Русенска епархия уважи културна проява в Кирнодж (Румъния)

06 февруари 2015 13:47,
Представяне на книга в Кирнодж

На 5 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум официална църковна делегация от Русенска епархия участва в представянето на монография, посветена на храм „Св. Николай” в община Кирнодж (Румъния), побратимена с гр. Тутракан. Делегацията беше съставена от прот. Михаил Михайлов (с. Варненци), свещ. Валентин Добрев (с. Тетово), свещ. Димитър Димитров (Сливо поле), свещ. Кирил Синев и дякон Диян Николаев от Русе. Паралелно с църковната делегация в празненството в Кирнодж се включи официална делегация от Тутракан в състав: д-р Димитър Стефанов – кмет, зам.-кметовете Милен Маринов, Петя Князова-Василева и г-жа Стефка Капинчева от местната библиотека.

Автор на представената книга „Кирнодж – исторически страници. Православната енория Кирнодж” е инж. Йонел Аурелиан Котобан.

В началото на културната проява, която се състоя в храм „Св. Николай” – Кирнодж, свещенослужители от духовната околия на Олтеница и русенската църковна делегация отслужиха благодарствен молебен към Всеподателя Бога. След това последователно взеха думата архиерейският наместник на Олтеница ставр. ик. Мариан Некула, доктор по Литургика, и представители на местния културен елит.

Специален Поздравителен адрес към участниците в културната проява изпрати Русенският митрополит Наум, който беше преведен и прочетен от свещ. Кирил. Той гласи:

„Уважаеми инж. Иринел Роман, кмет на община Кирнодж,

Уважаеми представители на кметското ръководство и общинския съвет в Кирнодж,

Многоуважеми г-н Йонел Аурелиан Котобан,

Уважаеми културни дейци,

Всечестни отци и представители на Кълърашката и Слобозийска епископия,

Уважаеми г-н Ръзван Букурою, директор на реномираните църковни списания „Светът на вярата” и „Светът на монасите”,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

С огромна радост в душата научихме за написаната от обичния в Господа г-н Релю Котобан книга, озаглавена „Кирнодж – исторически страници. Православната енория Кирнодж”. Съставянето на подобна монография свидетелства от една страна за богатото църковно и културно-историческо наследство на разглежданата енория, а от друга страна е израз на признателност към делото на предците свързали живота си с храм „Св. Николай” в Кирнодж.

Прави впечатление, че специално място в книгата авторът отделя на особено активното българо-румънско църковно и културно сътрудничество между побратимените община Кирнодж и община Тутракан, а и цялата ни богодарувана Русенска епархия. Това плодотворно и многополезно сътрудничество, от което тези дни се навършиха две години (февруари 2013 г.), се изразява в общи богослужения в Кирнодж и различни населени места на Русенска епархия, освещаване на крайпътни дървени кръстове-троици (в Кирнодж и в двора на катедралния ни храм „Света Троица” в Русе), църковни и културни чествания, широко отразени от местната и национална църковна и светска преса.

Тук е мястото да подчертаем особения принос на г-н Релю Котобан в поддържането на тези братски отношения. Действително той, както мнозина са изтъквали, се явява като истински двигател в църковното ни сътрудничество, който умело съвместява отговорната си длъжност в пощенския клон в Кирнодж, Общинския съвет и длъжността си епитроп и активен мирянин на енорията „Св. Николай”.

Със задоволство приветстваме готовността на свещенослужителите от Кирнодж – прот. Адриан Постоля, прот. Фанел Бурулян, свещ. Дънуц Йоница, които нееднократно откликваха на поканата на техни събратя за съвместни богослужения в България.

Поздравяваме готовността на кмета на община Кирнодж, инж. Иринел Роман, и на неговите заместници, които придружават с готовност румънските духовници при служенията им у нас.

Не на последно място желаем да поздравим младата иконографка Щефания Накю, която със своя иконографски талант допринася за свидетелстването на общите ни братски църковни отношения.

Особено сме изпълнени с благодарност към Бога, за това, че основният крепежен елемент в това сътрудничество е нашата обща православна вяра, за която сме длъжни да свидетелстваме на дело в трудните времена, в които живеем.

Духовна радост изпълва сърцата ни поради това, че на 4 юни 1947 г. мощите на св. Димитрий Басарбовски – покровител на Русенска епархия, преминават през Кирнодж.

Бихме желали по този повод да поздравим и уверим в нашите най-добрите братски чувства Негово Преосвещенство епископа на Слобозия и Кълъраш – Винченциу, който на 2 февруари отпразнува 21 години достойно архиерейско служение в полза на Църквата и Отечеството”.

Културното събитие завърши с празнична агапа, по време на която отново бяха засвидетелствани братските ни отношения посредством живо изповядваната ни обща православна вяра.

 

 

Снимки

МолебенМолебенЧетене на Поздравителния адресПроизнасяне на словаТутраканската делегацияС архим. Герасим, игумен на манастира "Раду Негру"Свещенослужителите от Олтеница и Русенска епархияС автора на книгата Релю Котобан на фона на българо-румънския ни фоторепортажПредставената книга
« предишна новинаследваща новина »