Премиерът Бойко Борисов присъства днес при обновлението на храма на с. Български извор

08 февруари 2015 16:51, Отдел "Връзки с обществеността"
Обновлението на храма на с. Български извор

На 8 февруари Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил извърши чина на обновлението на основно ремонтирания храм "Св. св. Кирил и Методий" в с. Български извор, след което отслужи и първата св. Литургия. В съслужението взеха участие и главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, архиерейският наместик на Тетевенска духовна околия ставр. ик. Борис Борисов, ик. Вениамин Павлов и отец Вельо Йотов, който за усърдните си трудове днес получи офикия "свещеноиконом".

На празничното богослужение присъстваха и министър-председателят на Р България Бойко Борисов, началникът на кабинета на премиера - г-жа Анжелина Тотева, областният управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева, народният представител Корнелия Маринова, кметът на с. Български извор Асен Делиев.

Храмът „Св. св. Кирил и Методий” в Български извор е построен през 1895 г. с дарителски средства. След спешна нужда от реконструкция той е обновен със средства отпуснати през февруари 2012 г., по времето на предишния мандат на премиера Борисов, по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за селските райони (ПРСР) и със средства от фонд „Земеделие”, чиято цел е стимулирането на духовния живот в населените места и опазването на културното наследство.

В разговор с митрополит Гавриил премиерът Борисов пое ангажимент и занапред да подпомага строителството и ремонтирането на храмове и манастири.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Обновлението на храма на с. Български изворОбновлението на храма на с. Български изворОбновлението на храма на с. Български изворОбновлението на храма на с. Български изворОбновлението на храма на с. Български извор
« предишна новинаследваща новина »