124 години от избора на Видинския митрополит Кирил

17 февруари 2015 13:23, Видинска митрополия
124 години от избора на Видинския митрополит Кирил

На 17 февруари се навършиха 124 години от избора на митрополит Кирил за Видински митрополит.

Изборът е проведен на 17 февруари 1891 г., когато Кирил е избран от епархийските избиратели, а на 21 март с. г. е канонически утвърден от Светия Синод за Видински митрополит.

По този повод на 17 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, пред мощите на Видинския митрополит Кирил, поставени в средата на храма, бе отслужена тържествена света Литургия.

Светата Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Видин, като богослужението бе извършено над тялото на митрополит Кирил. Литургията бе отслужена по древния чин, така както християните са почитали от първите векове своите наставници и учители във вярата, като са отслужвали света Литургия върху гробовете и светите мощи на мъчениците и светиите.

След светата Евхаристия бе направена и заупокойна молитва-панихида за упокоението на незабравимия митрополит Кирил. Бе отправена молитва и за неговото застъпничество пред Бога за всички, които живеят и се нуждаят от помощ и подкрепа в гр. Видин и Видинска епархия, която с особена любов и достойнство е управлявал 23 години.

Слово за митрополит Кирил към вярващите отправи епископ Поликарп, който изтъкна духовността и качествата на достойния митрополит, както и заслугите му за благото на Видинска епархия и БПЦ.

Поздрав към вярващите отправи и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, който взе молитвено участие в светата Литургия.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1zkpFmh

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »