Асоциацията на екскурзоводите в България с предложение за сътрудничество с Българската православна църква

19 февруари 2015 15:34, Отдел "Връзки с обществеността"

Главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим прие днес представители на Асоциацията на екскурзоводите в България. В срещата, която бе във връзка с договорените на 12 февруари между Негово Светейшество патриарх Неофит и министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова мерки за сътрудничество, взеха участие г-н Георги Георгиев и г-жа Елена Денисиева от Управителния съвет на Асоциацията, г-жа Александра Карамихалева, нач.-отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод, и протодякон Любомир Братоев, член на Асоциацията.

В хода на разговора двете страни се съгласиха, че в храмовете и манастирите, които представляват интерес за туристите, информацията за обекта трябва да се поднася само от лицензирани и добре запознати с православните канони и традиции екскурзоводи, а когато това е възможно, те да бъдат подпомагани и от свещенослужителите или определени за целта служители и богослови при съответния храм или манастир.

Бе обсъдена възможността за участие на представител на Светия Синод в Комисията по лицензиране на екскурзоводи, за да се следи нивото на подготовка на кандидатите в областта на светото Православие, както и за изнасяне на лекции от богослови на теми, свързани с устройството и същността на православния храм или светата обител, богослужебния цикъл и свещенослужителите, поведението в храма и др., с цел повишаване квалификацията на екскурзоводите и предоставяне на туристите на богословски коректна информация.

Предстои Асоциацията на екскурзоводите в България да внесе официално писмо с предложение за сътрудничество със Светия Синод на БПЦ.

 

 

« предишна новинаследваща новина »