Денят на св. Поликарп и прошки във Видин

22 февруари 2015 18:05, Видинска митрополия
Денят на св. Поликарп и прошки във Видин

На 23 февруари Църквата почита паметта на св. свещеномъченик Поликарп епископ Смирненски, който се явява небесен покровител на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Поради навлизането във Великия пост, паметта на свети Поликарп бе почетена на 22 февруари, като тържествено бе отслужена архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с духовници от Видинска епархия и гости.

Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, както и много свещенослужители, гости, вярващи и приятели на епископ Поликарп.

Проповед за Неделя Сиропустна – прошка произнесе с благословението на митрополит Дометиан Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия.

След тържествената света Литургия поздрав към епископ Поликарп отправи Видинският митрополит Дометиан, който пожела на своя викарен епископ достойно да върви по пътя на Бога, следвайки примера на своя небесен покровител св. Поликарп, еп. Смирненски.

На свой ред епископ Поликарп благодари на Видинския митрополит за топлите му и бащински слова и се помоли Бог да му дава дълги дни в мир, радост и сили, за да бъде както и досега примерът, който пленява и поощрява всичките му духовни чеда.

Епископ Поликарп изказа благодарност и на Величкия епископ Сионий, който като духовен негов отец го е дарил с това име, украсено от добрия Христов подвиг и свят живот на св. Поликарп.

За да поздравят епископ Поликарп бяха дошли деца от ОДЗ „Русалка“, които със специална празнична програма, свързана и с празника „Прошка“, поздравиха и зарадваха както именяка, така и всички присъстващи в храма.

След празничната програма епископ Поликарп бе приветстван с топли слова от духовници и вярващ народ, които му засвидетелстваха своята любов и уважение, дарявайки го с лъчезарност и скромни подаръци.

За благословение на присъстващите бе поставена в средата на храма частица от светите мощи на св. Поликарп за поклонение на вярващите и духовно укрепване по примера на празнувания светец.

След тържествена служба посветена на светеца-покровител на епископ Поликарп се състоя и чинът на всеопрощението.

Митрополит Дометиан коленопреклонно поиска прошка от всичките си духовни чеда, след което присъстващите пристъпваха и се опрощаваха и си пожелаваха леки и спасителни пости.

За всички присъстващи в храма бе приготвена празнична почерпка за здраве и сили на епископ Поликарп, както и впоследствие празничен обяд, където епископът именяк бе отново многократно поздравяван за своя имен ден.

Поздрав към викарния епископ на дядо Дометиан бе отправен от Народно читалище „Цвят-1870“, гр. Видин, в лицето на танцов ансамбъл „Цвят“, както и от ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Брегово, чрез духовия оркестър към училището.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »