Лазаровден и обновление на храма в с. Аспарухово

04 април 2015 17:32, Видинска митрополия
Лазаровден и обновление на храма в с. Аспарухово

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан на Лазаровден бе извършено обновлението на храм "Възнесение Господне“ в с. Аспарухово, Ломска духовна околия.

Протосингелът на Видинска света митрополия - архимандрит Антим, отслужи водоосвещение за благодатно оросяване на храма и празнична света Литургия в съслужение с енорийския свещеник Тодор Николов.

След богослужението в празничното си слово архимандрит Антим говори за силата на обичта към приятелите, която предизвика сълзи в очите на Иисус Христос и радост в свидетелите на Лазаровото възкресение.

На тържеството присъстваха кметът на община Медковец - г-н Венцислав Евгениев, и кметът на с. Аспарухово - г-жа Людмила Макавеева. Към тях бяха отправени слова на благодарност за административната помощ при реализирането на проекта, касаещ ремонта на храма.

Храм "Възнесение Господне" е един от десетките във Видинска епархия, обновени изцяло по "Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013". В празничните дни преди и след Пасха 2015 са насрочени обновления на храмове в много населени места в епархията, които да удовлетворяват духовните нужди на православните християни. Това е резултат от усилията на епархийското ръководство, за което църковните настоятелства и енориашите отправят благодарности на потрудилите се за благолепието на храмовете.

Празникът продължи с посещение в с. Расово, където архимандрит Антим бе посрещнат от лазарки.

Празнично моление и традиционни обичаи бяха извършени при параклиса „Св. Мина“, като с назидателно слово в духа на празничното библейско събитие протосингелът се обърна към децата и ги благослови.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: послушница Боряна Николова
Снимки: Красимир Георгиев

 

 

« предишна новинаследваща новина »