Вход Господен в Иерусалим в Бачковския манастир

05 април 2015 12:05, Бачковска света обител
Литургия в Бачковския манастир

В деня, на утвърдилия пророчествата вход на Месията в свещения град, в Бачковския манастир бе отслужена света архиерейска Литургия. Пребиваващият в манастира Месемврийски епископ Яков, в съслужение с игумена на манастира архим. Симон и всечестното манастирско братство, прославиха положилия начало на страстите Христови вход.

Посрещнат като победител и приветстван с палмови клонки и викове „осанна”, Спасителят биде осъден на петия ден сред викове „разпни го” и увенчан с трънен венец.

Прие кръстните мъки за избавление, както на прославялите Го, така и на проклиналите Го, които може би често са били и едни и същи, според обичайната за човеците изменчивост. Иисус Христос прие позорната кръстна смърт, именно за да ни освободи от пагубната загрубялост на сърцето, от нечистите нрави и от смъртта. Така Той ни предаде най-големия възможен дар – дара на чистото сърце и вечния живот.

Нека да огледаме и себе си в този ден и влезем и ние по подобаващ начин в начеващата света седмица, та да посрещнем с чисти и просветлени души Възкресението на Спасителя, Господа Бога нашего Иисуса Христа.

 

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

 

 

Снимки

Литургия в Бачковския манастирБлагослови владикоЛитургия в Бачковския манастирЛитургия в Бачковския манастирЛитургия в Бачковския манастирЛитургия в Бачковския манастирПроповед на игумена архим.СимонЛитургия в Бачковския манастирВърбова клонка за здраве и благословение
« предишна новинаследваща новина »