Вход Господен в Йерусалим - Цветница във Видин

05 април 2015 20:07, Видинска митрополия
Вход Господен в Йерусалим - Цветница във Видин

Господският празник Вход Господен в Йерусалим тържествено бе отпразнуван в старопрестолен гр. Видин. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” светата божествена Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Евтимий и архимандрит Исаак.

Храмът Господен бе преизпълнен с богомолен народ, дошъл да се помоли и да изпроси благословение и утеха от Бога.

Молитвено участие в празничната св. Литургия взе и ръководството на видинското читалище „Цвят – 1870”, както и възпитаници от различните школи към него, които на Цветница отбелязват както своя имен ден, така и рождения си ден. Тази година Народно читалище „Цвят-1870“ отбелязва на Цветница 145 години от своето основаване.

Гости на духовното тържество бяха г-н Огнян Ценков и г-жа Албена Георгиева, зам.-областни управители на Видин, г-жа Борислава Борисова, зам.-кмет на Видин, г-н Орлин Василев, секретар на Община Видин, г-жа Вера Маринова, председател на Читалище „Цвят“, както и г-н Любомир Илиев, секретар на читалището, както и много представители на различни видински институции и организации.

Към благочестивото гражданство на Видин и епархиотите си се обърна с поздравление митрополит Дометиан, който поднесе своите архипастирски слова и благослов като дар и вдъхновение за стремеж и постоянство в духовното поприще.

Пред катедралния храм бе проведена и акция за набиране на средства от младежката организация на БЧК, които съдействаха на храмовото духовенство и при раздаването на върбови клонки.

От храма тръгна литийно шествие към сградата на читалище „Цвят – 1870“ и откритата сцена на крайдунавския парк, където бе дадено началото на тържествения концерт по повод празника на читалището. Слово по повод празника на видинското читалище произнесе Видинският митрополит Дометиан.

Видинска света митрополия честити празника Цветница на духовенството, монасите, монахините и благочестивите християни от епархията и им пожелава единство и постоянство в духовния подвиг.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »