Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"

10 април 2015 11:23, Българска Патриаршия
Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"

В съкровената вечер на Велики четвъртък (през 2015 г. - 9 април) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит водещо участва в четенето на полагащите се дванадесет евангелски четива. С тях светата Църква ни подготвя за пълноценното изживяване на кулминационните моменти в изкупителното и спасително дело на Господ Иисус Христос, като ни припомня Тайната вечеря на Христос със светите апостоли, молитвата Му в Гетсиманската градина, предателството на Юда Искариотски, съда при юдейските първосвещеници Ана и Каиафа, издевателствата над Господа и Неговото Разпятие.

С патриаршеското благословение утренята с последованието на дванадесетте евангелия отслужи главният секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архим. Герасим заедно с Тивериополски епископ Тихон - патриаршески викарий и председател на църковното настоятелство при катедралата, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Харалампий, протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство - ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милушев, прот. Николай Георгиев, патриаршеския дякон Александър Нешев, софийския митрополитски дякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Чрез това последование всички съпреживяха последните часове преди Разпятието Христово и кръстната смърт на Спасителя. И се замислиха над това от коя страна на Богочовека застават в периода на страстите Христови и в живота си като цяло - там, където е благоразумният разбойник, смирено просещ Божията милост с покайна надежда за душата си, или там, където е разбойникът хулител, който до сетния си час не изоставя злобата и арогантността си, поради което умира помрачен от духовната си слепота.

Съобразно Типика, след петото евангелско четиво, при пеене на петнадесетия антифон “Днес висит на древе”, с лития Разпятието Христово бе изнесено от олтара и поставено в центъра на храма. Кръстът бе издигнат като високо и спасително знамение за всички вярващи!

В словото си след това Негово Високопреподобие архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод подчерта, че "в тези спасителни дни Господ ни показва не блаженството на рая, а Своите страдания, за да знаем, че любовта към Христа е съпроводена от борба и страдание и не съществува друг път за спасение". [Пълния текст на словото е в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=170632 ]

В тези най-дивни мигове от годината сме заедно в храма Господен, който действително е всеобщ дом за търсещите Бога. Него познаваме чрез Богочовека като Му пеем: ПОКЛАНЯМЕ СЕ НА ТВОИТЕ СТРАДАНИЯ, ХРИСТЕ. ПОКАЖИ НИ И СВОЕТО СЛАВНО ВЪЗКРЕСЕНИЕ. АМИН.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Последованието на 12-те евангелия на Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »