СЛОВО за ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК на гл. секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архим. ГЕРАСИМ

09 април 2015 20:15, Българска Патриаршия
Гл. секретар на Св. Синод архим. ГЕРАСИМ

Възлюбени в Христа Разпнатия братя и сестри,

Пред нас стои Кръстът Господен, някогашното оръдие на позора, който се издигна на Голгота и възсия чрез жертвата на спасението като ярка светлина, озарявайки Вселената. На Животворящия Кръст Иисус Христос разпростря ръце, за да прегърне всички нас и да ни събере, та да бъдем всички едно. Да събере благодарността, любовта и молитвите на хиляди православни християни, за които Кръстът за вечни времена стана украса на светата Църква, сила на вярващите, слава на ангелите и поражение на демоните.

Нашият Господ Иисус Христос прие страданието и смъртта, защото Той възлюби своите и ги възлюби докрай /Йоан 13:1/. Възлюби всички и предаде Себе Си, принос и жертва Богу, за приятно благоухание /Ефес. 5:2/. За това, в тези спасителни дни Господ ни показва не блаженството на рая, а Своите страдания, за да знаем, че любовта към Христа е съпроводена от борба и страдание и не съществува друг път за спасение.

Животът по Бога е труден – изпълнен с жертви, болки и скърби. Иисус Христос не обещава лек път и бързи резултати, при минимални вложения. Напротив, за спасението на душата, която е безценна, са необходими максимални усилия. Христовите страдания в дните на Страстната седмица са пример за нас, последователите на Сина Божий, затова колко трябва да пострадаме ние за Неговото име, ако искаме да изповядваме Христа-Разпнатия. Да вземем кръста си и да Го последваме. Да последваме Христовите страдания, та да вкусим и идещата след тях слава /1 Петр. 10:1/, защото след като минем през страданията, тогава ще вкусим славата на Христа. Когато казва „слава”, св. ап. Петър няма предвид светската слава, а Христовата слава, която е Христовата благодат, но ще вкусим тази благодат, след като първо се очистим и усъвършенстваме чрез страданията.

Затова на днешния ден прославяме страданията Христови и величаем Неговия свят Кръст, шепнейки с надежда думите на благоразумния разбойник: „Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си".

Да се поклоним и с любов изповядаме Единородния Син Божий. Да се поклоним пред животворящия Кръст Христов и да приемем в себе си Неговата спасяваща сила. „Покланяемся страстем Твоим Христе, покланяемся страстем Твоим Христе, покланяемся страстем Твоим Христе, покажи нам и славное Твое воскресение." Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »