Негово Светейшество патриарх Неофит почете храмовия празник на църквата "Живоприемен източник"

20 април 2015 09:19, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит почете храмовия празник на църквата  "Живоприемен източник"

Първият петък след Възкресението, наречен Светли петък, е особено празничен за единствения храм в столичния квартал „Подуяне“, който е посветен на този празник.

Той е построен през 1882 г. и през всички години на своето съществуване е бил място за утеха и съборна молитва на миряните от квартала.

В деня на храмовия празник за първи път като кириарх на епархията пристигна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата и в последвалия пасхален водосвет.

Празничната литургия бе възглавена от Браницки еп. Григорий, викарий на софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, духовният надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, председателят на тържествуващия храм протойерей Симеон Иванов, предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

В обновената корабна част на църквата и при празнично украсените с красиви и разноцветни орхидеи храмови икони се събраха вярващи от цяла София.

След като се причасти със св. Тайни, владиката се обърна с вдъхновено слово към присъстващите, в което припомни за чудесата и устройването на празника. Той подчерта мястото и ролята на св. Богородица в живота на хората и нейната майчинска закрила.

След богослужението духовниците по традиция отслужиха пасхален водосвет в двора на храма и всички бяха поръсени с животворните води. Мнозина отнесоха по домовете си и вода от Богородичния живоприемен източник за здраве и спасение.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит почете храмовия празник на църквата  "Живоприемен източник"Негово Светейшество патриарх Неофит почете храмовия празник на църквата  "Живоприемен източник"Негово Светейшество патриарх Неофит почете храмовия празник на църквата  "Живоприемен източник"Негово Светейшество патриарх Неофит почете храмовия празник на църквата  "Живоприемен източник"Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Протойерей Симеон ИвановХрамов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник" Храмов празник в църквата "Живоприемен източник"
« предишна новинаследваща новина »