Панихида за патриарх Максим в Троянската света обител

01 ноември 2015 14:32, Весела Игнатова
Панихида за патриарх Максим в Троянската света обител

На 6 ноември се навършват 3 години от блажената кончина на приснопаметния български патриарх Максим. По решение на Светия Синод по този повод, в Троянската света обител, където се намира гробното място на упокоилия се български първойерарх, на 31 октомври бе отслужена заупокойна св. Литургия, която бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Непосредствено след нея всички събрали се в манастирския храм архиереи отслужиха панихида за приснопаметния първойерарх, която бе предстоявана лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Преди началото й Велички епископ Сионий, игумен на светата обител, се обърна с прочувствено и емоционално слово, с което припомни за обичния ни духовен водач.

В центъра на храма, застанали край аналой с портрет на патриарх Максим, архиереите, предстоявани от Българския патриарх, и присъстващото църковно изпълнение се помолиха за упокоение на душата на патриарх Максим.

Светейшият патриарх Неофит видимо скърбеше за своя духовен баща и предшественик и благославяше участващите в мертвената богослужба, в която се включиха: Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Доростолски митрополит Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум, Техни Преосвещенства Браницки еп. Григорий и Велички еп. Сионий, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Симон - игумен на Бачковския манастир, архимандрит Василий от манастирското братство, архим. Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие на Московската Патриаршия у нас, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх у нас, свещениците от Софийска епархия, които са подпомагали служението на патриарха приживе: ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Александър Величков, ик. Василий Сарян, ик. Николай Николов, протойерей Лазар Георгиев и двамата дякони - митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Молитвено участие взеха служители на патриаршеския дом, сред които началникът на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов, най-близките помощници и роднини.

Със свещ в ръка духовенство и народ, всички заедно, отпяваха умилителните и траурни песнопения и отново си припомниха бащинската загриженост, ведрата усмивка и излъчващата спокойствие осанка на мъдрия ни първойерарх. Притихнали в манастирския храм, те отправяха молитви към Покровителката на светата обител и Майката-застъпница на човешкия род - света Богородица, с вяра и надеждата тя да чуе прошенията им и да бъде ходатайка пред Бога за душата на патриарх Максим.

Негово Светейшество преля с благословеното вино, преломи хляба и пшеницата и се отправи към гробното място. Там патриарх Неофит освети големия мраморен кръст, поставен на плочата, в чиято среда е поставена икона на славното Христово възкресение.

Вечна и блажена да бъде светлата ти памет, Светейший владико!

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велички епископ СионийПанихида за патриарх Максим в Троянската света обител Панихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителВелички епископ СионийПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителОсвещаване на надгробния камъкОсвещаване на надгробния камъкОсвещаване на надгробния камъкОсвещаване на надгробния камъкПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обител Панихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителПанихида за патриарх Максим в Троянската света обителНа помената трапеза Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »