Празникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в Русе

02 ноември 2015 15:18, Русенска митрополия
Празникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в Русе

В деня, когато народът ни отдава почит на своите просветители, книжовници и революционери, които са изградили и съхранили националните ни ценности, а Църквата отбелязва паметта на св. безсребреници Козма и Дамян, под патронажа на Русенската митрополия се осъществиха мероприятия, подчертаващи значението на празника.

В обедните часове на 1 ноември 2015 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум освети новата библиотека към храм „Св. Николай“ - Русе.

Инициативата е на църковното настоятелство и е по проект "Отворен прозорец към вярата", финансиран от фондация „Комунитас“. Екипът за осъществяването на дейностите по проекта е с ръководител Валентин Христов. Самата библиотека съдържа над 700 книги, сред които освен богословски издания има и художествена и детска литература, поезия, справочници и енциклопедии.

Новооткритата библиотека с читалня ще бъде отворена за ползване всяка сряда, четвъртък и петък от 10,30 до 16,30 ч., а през летните месеци ще бъде на открито, в двора на храма. Библиотеката ще е и мобилна – ще „посещава“ и други църкви, социални домове и учебни заведения.

По-късно в катедралния храм „Света Троица” бе изнесен концерт с църковни песнопения, изпълнени от различни хорове от градовете Русе, София, Варна, Добрич и др.

Митрополит Наум благослови хористите и множеството християни, дошли да се насладят на църковната музика, пожелавайки на всички здраве и успехи в добрите начинания.

Снимки: дякон Венелин Попов

 

 

Снимки

Празникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в РусеПразникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в РусеПразникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в РусеПразникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в РусеПразникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в РусеПразникът на народните будители бе отбелязан с голяма тържественост в Русе
« предишна новинаследваща новина »