Премиерът Борисов на визита при Пловдивския митрополит Николай

07 ноември 2015 13:30, Пловдивска митрополия
Премиерът Борисов на визита при Пловдивския митрополит Николай

В късния следобед на 6 ноември 2015 г. премиерът на РБългария г-н Бойко Борисов посети Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в архиерейския дом на Пловдивската света митрополия и бе посрещнат в официалния приемен салон.

Премиерът бе придружаван от новоназначения областен управител на област Пловдив г-н Здравко Димитров и новоизбрания кмет инж. Иван Тотев.

Негово Високопреосвещенство и министър-председателят разговаряха по важни и наболели теми и въпроси свързани с българското общество, най-вече за подрастващата младеж и християнската просвета сред учащите се. Митрополит Николай благодари на г-н Борисов за оказаната чест да бъде гост на Пловдивския митрополит, и каза:

„Уважаеми господин Борисов,

Позволявам си да Ви благодаря лично и като човек, и да Ви поздравя за многобройните Ви изказвания от последните седмици, от които личи разбирането, че моралът и вярата са онези устои, върху които само може да се закрепи държавата в днешните бурни времена. Особено ни впечатли изреченото от Вас след освещаването на новата църква „Успение на пресвета Богородица“ във Владая: „Строежът на църкви означава стабилност на държавата“.

Тези няколко Ваши думи потънаха в общия медиен шум, както за жалост често се случва с истински значимите, държавнически изказвания. За тези, които не са изгубили душевната си чувствителност, Вашите думи бяха истинско насърчение и ни накараха да мислим, че след като Министър-председателят на нашата страна разсъждава по този начин, значи не всичко е загубено, значи надеждата е жива.

Това, което ние, православните християни, разчитаме във Вашите думи, е идеята, че който иска да пази държавата, трябва да пази Църквата. Вярата на народа, която трябва да бъде защитавана и пазена, точно както трябва да бъдат пазени държавната територия, държавният суверенитет и държавната чест. Примери за което Вие в последните дни дадохте в изобилие. Поздравявам Ви за проявяваната от Вас смелост. Смелост да пазите държавните територия, суверенитет и чест. И смелост да браните вярата на българския народ. В днешните богоборчески времена това е подвиг, който ние оценяваме по достойнство.

От личен опит знам, уважаеми господин Борисов, колко трудно и понякога дори непосилно е да се отстояват ценности. За архиереите на Светата Православна Църква – да отстояваме нейните авторитет и независимост. За Вас – да отстоявате авторитета и независимостта на Българската държава. Понякога изглежда, сякаш най-осъдителното нещо в днешно време е човеците да имат морални принципи, а държавите – достойнство. Изглежда, сякаш всеки, който заяви, че има принципи и достойнство и възнамерява да ги отстоява, трябва да бъде публично порицан, а понякога дори наказан..."

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1008-06112015g-poseshtenie-na-balgarskiyat-premier-boiko-borisov-pri-negovo-visokopreosveshtenstvo-plovdivskiya-mitropolit-nikolai-.html

 

 

Снимки

Премиерът Борисов на визита при Пловдивския митрополит НиколайПремиерът Борисов на визита при Пловдивския митрополит НиколайПремиерът Борисов на визита при Пловдивския митрополит НиколайПремиерът Борисов на визита при Пловдивския митрополит Николай
« предишна новинаследваща новина »