ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ ПОЛУЧИ ЗВАНИЕТО "ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА" НА БАН

09 ноември 2015 12:06, Българска Патриаршия
Патриарх Вартоломей с ръководството на БАН

На 9 ноември 2015 г. в Българската академия на науките се състоя тържественото присъждане на почетното академично звание "Доктор хонорис кауза" на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

Преди церемонията той, както и Българският патриарх Неофит, бяха посрещнати на официалния вход от акад. Стефан Воденичаров - председател на Българската академия на науките.

На академичното тържество в официалната зала на БАН присъстваха Техни Високопреосвещенства Драмският митрополит Павел, Адрианополският митрополит Амфилохий и другите досточтими членове на делегацията на Вселенската Патриаршия.

От страна на Българската православна църква тържеството уважиха Техни Високопреосвещенства синодалните митрополити Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум, Тивериополски епископ Тихон - патриаршески викарий и предстоятел на ПКСХП „Св. Александър Невски“, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, архимандрит Дионисий - началник на синодалния отдел "Богослужебен" и отговарящ за организацията на визитата на Вселенския патриарх у нас, както и водещ на тържеството в БАН, архимандрит Атанасий - официален преводач на Вселенския патриарх по време на посещението му у нас и обгрижващ българската църковна община в Атина, множество духовници, синодални и митрополитски служители, миряни.

В залата бяха също и архимандрит Филип - представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх при Българския патриарх, НВ Симеон II - цар на българите, ръководството на БАН, академици, научни и административни работници на домакина на събитието - БАН, г-жа Ренета Инджова - експремиер на Р България и председател на Инициативния комитет по академичното честване, посланици и дипломати, депутати, политици и общественици, представители на академичната общност в страната, журналисти и други гости.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи патриарх Вартоломей, а зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов прочете решението на Управителния съвет на Академията за удостояване на Вселенския патриарх с почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

След като стана почетен доктор на БАН, патриарх Вартоломей благодари за високата чест и изнесе доклад на тема „Климатичните промени и влиянието им върху световната и регионалната политика”. В изложението си той подчерта, че не бива съвременният човек да бъде обземан от пасивност и фатализъм, наблюдавайки негативните промени в климата и отрицателните последствия от тях. Всеки трябва да проявява активна загриженост към околния свят, защото очевидно мерките, взети до този момент, не са достатъчни. Все още егоизмът и консумаризмът надделяват над духовно осмисляната и религиозно мотивираната екологична култура. Природата е отворена книга, от която можем и трябва и да се учим - при това, в мълчание и благодарност. Защото в тишината човек по-добре може да съзре единия Бог - Твореца на всичко, и да чуе Божия глас - подобно на Моисей при неизгарящата къпина. Човекът е създаден по Божий образ и подобие и затова, ако ни вълнуват проблемите на планетата, още повече би следвало да държим и на своите ближни, подчерта патриарх Вартоломей. Той напомни, че от 1989 г. Вселенската Патриаршия в началото на всяка нова църковна година - 1 септември - отправя молитва към Бога за цялото творение. Това е в синхрон с библейското повествование за сътворяването на света в книга Битие, където се казва, че творението на Божиите ръце е "твърде добро". Литургичният и празничният живот на Православната църква също изобилства с примери за благоговейната благодарност, която човешкият род трябва да изпитва към Твореца, и за грижата, с която трябва да се отнася към цялото творение. Едни от най-големите Господски празници - Богоявление, Преображение и Възкресение, са пронизани от идеята за това, че материята не е непроницаема за действието на духа, а напротив - тя се одухотворява, освещава и преобразява чрез него. Затова Вселенският патриарх призова да бъде ограничено експлоататорското и алчното използване на природните ресурси, защото екологичната криза, гладът, бедността и миграцията произтичат преди всичко от кризата в начина, по който възприемаме заобикалящия ни свят. Длъжни сме цялостно да променим гледната си точка спрямо него, за да намерим същинско решение на съвременните проблреми.

След доклада му думата бе дадена на г-жа Ренета Инджова, която прочете поздравление към удостоения с почетното звание патриарх Вартоломей. В словото й полезен бе акцентът върху знака, който дават българските учени на света чрез присъдената на Вселенския патриарх награда. Като се има предвид неговата активна дейност за преодоляване на екологичната криза, с даденото му от БАН почетно звание Академията отстоява насъщната потребност на съвременния свят за възвръщане на висшата и божествена хармония между социума и природата. А също - така българските учени показват, че хищническото отношение към природата и прилагането на либерални, но и несправедливи съвременни политики, следва да бъдат отхвърлени. С връчването на днешното почетно отличие на духовния водач на древната Константинополска катедра БАН показва, че се доближава до една нова духовна етика, в която да се осъществи синтез между научното и духовното начало в полза на цялото човечество, на целия свят.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова /1-3/, БАН /4/

 

 

Снимки

Докладът на Вселенския патриарх ВартоломейРъководството на БАНВселенският патриарх Вартоломей с ръководството на БАН
« предишна новинаследваща новина »