Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей благословиха българските деца

08 ноември 2015 14:40, Българска Патриаршия
Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР

На Архангеловден Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей благословиха българските деца. След отслужването на съборната света Литургия двамата патриарси се отправиха към салона на гранд хотел „София”, където с нетърпение ги очакваха децата на загинали полицаи и талантливи младежи от цялата страна.

Децата трогнаха двамата предстоятели със своите дарби и неподправената си чистота и сърдечност. Талантливите момчета и момичета от Сдружение "Духовно огледало" бяха изработили и експонирали специален иконостас, а по стените на залата бяха подредени десетки икони нарисувани с бои или изработени от царевична шума от експозицията "Нека бъде светлина" на малките художници. Двамата патриарси - Вартоломей и Неофит бяха посрещнати в залата с изпълнение на популярната детска песен от филма "Неочаквана ваканция" - "Детство мое", изпълнена от децата от столичната детска градина "Брезичка".

Техни Светейшества благословиха децата на загинали полицаи и талантливите младежи и им подариха кръстчета, икони на небесния архистратиг и патрон на полицията св. архангел Михаил и лакомства. Подаръци получиха и учениците от СОУ "Свети Иван Рилски" в Перник, които се прочуха с изготвянето на макети на църкви и манастири, както и с рисуването на сцени от Новия завет. Те показаха осем изработени от тях умалени копия на храмове и манастири и получиха благословение лично от Българския патриарх Неофит.

Срещата на двамата патриарси с децата се състоя с благословението на Светия синод на БПЦ-БП и по инициатива на вестник "Стандарт". Това не е първата съвместна инициатива между БПЦ и медията. Други такива инициативи бяха събирането на трите чудотворни Богородични икони: Рилска, Троянска и Бачковска в патриаршеската катедрала, поклонението на мощите на св. Йоан Кръстител в храм-паметника „Св. Александър Невски” и др.

Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова в своето приветствие към двамата патриарси отправи молба към Вселенския патриарх Вартоломей да благослови: Богородичната икона от манастира „Св. Йоан Кръстител” на остров „Св. Иван” край Созопол, която понастоящем се намира в диоцеза на Константинополската Патриаршия, да дойде за поклонение в България. Иконата на Пресвета Богородица, известна и като „Черната Мадона”, се намира в притвора на храма на манастира „Света Троица” на остров Халки - един от Принцовите острови, разположени в Мраморно море в близост до Истанбул. „В трудните времена, в които живеем, ние, българите, имаме нужда да се докоснем до чудото на вярата и ще бъдем благодарни, ако иконата бъде изложена за всенародно поклонение в катедралния храм "Св. Александър Невски", каза г-жа Бозукова. В отговор на отправената молба патриарх Вартоломей обеща да направи всичко, което е по силите му, за да се случи това, тъй като за идването й в България ще бъде нужно и разрешение от турските власти.

Иконата, висока почти два метра, изографисана в стила на прочутата Казанска св. Богородица, както и целият иконостас от храма на остров „Св. Иван”, са спасени през ХVII в. от пиратски набези и са пренесени на о-в Халки. В кондиката на манастира "Света Троица" е записано, че чудотворната икона на Пресвета Богородица, заедно с още три икони, изписани от Константин Византийски, и църковна утвар са пристигнали на Халки през 1629 г.

Г-жа Бозукова обяви, че срещата на двамата патриарси с децата на загинали полицаи ще бъде част от телевизионен клип за тазгодишната рождественска кампания за събиране на средства за тях. За 12-та поредна година в-к "Стандарт" е основен медиен партньор на кампанията за подпомагане на децата на загиналите полицаи. Вселенският патриарх обяви, че дарява скромната сума от 1000 долара за кампанията в помощ на децата на загиналите полицаи.

Като напомни на загубилите своите бащи деца, че те не са сами, защото имат своя Небесен Отец, както и отеческата грижа на архиереите и енорийските свещеници, той увери, че неговата молитва винаги ще ги следва.

Плакати с иконни изображения бяха раздадени на всички гости.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР Среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей с деца на загинали служители от системата на МВР
« предишна новинаследваща новина »