Събор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни сили

09 ноември 2015 16:35, Пловдивска митрополия
Събор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни сили

На 8 ноември светата Православна църква чества Събор на св. архангел Михаил и небесните безплътни сили.

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският мирополит Николай извърши чина на обновление на храм „Св. архангел Михаил” в град Пловдив и възглави архиерейската света Литургия.

С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноикном Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храм ”Св. архангел Михаил” свещеноиконом Роман Арнаучков, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на „причастния” викарният епископ Арсений произнесе слово за празника Събор на св. архангел Михаил и небесните безплътни сили: „В днешния ден ние молитвено се обръщаме към св.архангел Михаил и безплътните небесни сили. Ние не знаем що за сили са те. Господ нищо не ни е открил, освен че те съществуват. У някои хора, особено у съвременните, самото споменаване за ангелите предизвиква усмивка. Всичко това е така далеко от научното съзнание на съвременния образован човек и някои хора, като че ли изхождайки от своето образование, възпитание и култура, не могат да съвместят понятието за ангелите с това, което те знаят за света. Напълно очевидно е - на Бог е било угодно тази тайна сила да се явява на хората в човешки облик, но никой от нас не знае що за сила е това, каква е нейната природа. Богу е било угодно тази сила да оказва влияние на всеки човек. Ние се отнасяме с доверие към словото Божие и знаем, че тази сила съществува. Знаем също, че тази сила не е еднородна - в нея присъства и добро, и зло. Хората, които са способни да управляват себе си, спомняйки си за словото Божие, обръщайки се към своята съвест, са единици. Ние ги наричаме святи хора, а как да се спасим ние - грешните? Ето Бог и на нас ни е дал неведома сила, която присъства редом с нас. Ние наричаме света редом с нас ангелски свят, защото сам Бог го е нарекъл така в своето слово и затова в най-трудните моменти от живота трябва да се обръщаме към Бога, към своя ангел, към тази сила, която присъства реално в нашия физически свят, макар самата тази сила да не принадлежи към физическия свят, та Господ чрез ангела да ни помогне да отделим доброто от злото, светлината от тъмнината, да изпитаме това, което е богоугодно на Бог и да не участваме в делата на тъмнината. Това е и ангелски порив над нас, ангелска защита, ангелски покров и ангелско вразумление. И тогава нашите слабости, нашите грехове и неспособността да виждаме черното и бялото, изведнъж ще се обърнат в голяма способност. Ние ще придобием силата на духовното зрение, силата на разума, силата на чувствата и грешният и слаб човек ще стане герой на духа. Нека Господ ни помогне по неведоми за нас пътища да коригираме нашето поведение, нашите мисли и дела. Именно в това ние виждаме най-великото и спасително значение на присъствието на ангелския свят в нашия човешки живот.”

В края на богослужението Пловдивският митрополит Николай награди ктиторите на храм „Св. архангел Михаил” с грамоти и подари по една икона с образа на св. архистратиг Михаил. Владиката преподаде на богомолния народ архипастирския си благослов.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1010-08112015g-sabor-na-sv-arhangel-mihail-i-drugite-nebesni-bezplatni-sili--arhiereiska-sveta-liturgiya--hram--sv-arhangel-mihail--grad-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Събор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни силиСъбор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни силиСъбор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни силиСъбор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни силиСъбор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни силиСъбор на св.архангел Михаил и другите безплътни небесни сили
« предишна новинаследваща новина »