ПОСЕЩЕНИЕТО НА ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ У НАС ЗАВЪРШИ С ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР

10 ноември 2015 16:49, Българска Патриаршия
Троянската св. обител

На 10 ноември 2015 г. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей завърши своето официално посещение в България с поклонение в Троянската св. обител. Там той пристигна заедно със Светейшия Български патриарх Неофит, делегацията на Вселенската Патриаршия - Драмски митрополит Павел, Адрианополски митрополит Амфилохий, протосингела архим. Амвросий, архидякон Андрей и патриаршеския дякон Григорий, и българските синодални архиереи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Русенски митрополит Наум, Браницки епископ Григорий - софийски викарий, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

Пред портите на Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично" бе застанал неговият игумен Велички епископ Сионий заедно с монашеското братство и множество служители - в очакване на високите гости.

Двамата предстоятели на Константинополската и Българската Патриаршии бяха посрещнати с хляб и сол и с благочестива радост от множество поклонници в двора и храма на обителта.

Най-първо патриарх Вартоломей отправи молитвена възхвала в чест на Пресвета Богородица.

След това, четири дни след датата на упокоението му, бе извършено молитвено възпоменание при гроба на приснопаметния Български патриарх Максим. Патриарх Вартоломей с голяма почит към преставилия се в Господа първосветител на БПЦ целуна гробната му плоча и отправи молитва към Бога за упокоение на неговата душа. Българският патриарх Неофит, както и всички в храма, също се помолиха за вечното спасение на душата на блаженопочившия патриарх Максим, след което двамата патриарси поднесоха бели цветя в негова памет.

Велички епископ Сионий приветства Вселенския патриарх Вартоломей с думи на радост и утвърждаване на общата за двете църкви основа на православната вяра и сближаващата ги история на обгрижване, поддържане и развиване на Троянския манастир.

В отговор Вселенският патриарх Вартоломей подчерта богатата история на манастира, както и знаменателния факт, че в него почива тялото на Българския патриарх Максим, който сам някога е споделил с Константинополския патриарх, че вижда БПЦ като първородна дъщеря на Константинополската катедра. Патриарх Вартоломей открои още и големите достойнства на приснопаметния патриарх Максим, който във времена на гонения, преследвания и извращения, породени от безбожие, съумя да опази Българската православна църква както от отстъпление от Бога, така и от разпад. Патриарх Вартоломей още веднъж изрази братската си любов към нинездравстващия Български патриарх Неофит и поздрави епископ Сионий за грижата, която той полага за Троянската св. обител. /Пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=188563 /

Бяха разменени дарове между госта и домакина, а след тържествения обяд, даден от игумена на манастира, гостите се отправиха към София, откъдето тази вечер делегацията на Вселенската Патриаршия ще отпътува.

Посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България и разговорите му със Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП преминаха в братска любов и взаимно уважение при обсъждане на начините, чрез които да бъдат решени важни и за двете църкви въпроси.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Вселенски патриарх ВартоломейПатриарх Вартоломей и патриарх Неофит в Троянския манастирВселенски патриарх Вартоломей - посрещнат с хляб и сол в двора на Троянския манастирВселенски патриарх ВартоломейМолитвена възхвала в чест на Пресвета БогородицаВселенски патриарх ВартоломейВселенски патриарх ВартоломейВселенски патриарх ВартоломейБългарският патриарх НеофитГробът на Българския патриарх МаксимТрисагий в памет на патриарх Максим Български - 10.11.2015 г.Патриарх Неофит поднася цветя на гроба на своя предшественикВелички еп. Сионий приветства Вселенския патриарх Вартоломей в Троянския манастирВ Троянската св. обителВ Троянската св. обителСлово на Вселенския патриарх ВартоломейРазмяна на дарове между патриарх Вартоломей и епископ СионийГробът на Българския патриарх МаксимГробът на Българския патриарх МаксимГробът на Българския патриарх МаксимСв. Богородица Троеручица ТроянскаТроянски манастирКръстът над портата на Троянския манастирТроянската св. обител
« предишна новинаследваща новина »