Официална среща между представители на Светия Синод на БПЦ и Комисията по политиките за българите в чужбина при НС

19 ноември 2015 21:02, Отдел "Връзки с обществеността"
Официална среща между представители на Светия Синод на БПЦ и Комисия по политиките за българите в чужбина при НС

Официална среща между представители на Светия Синод на БПЦ и Комисията по политиките за българите в чужбина при НС се състоя днес в Синодната палата. В срещата взеха участие председателят на Комисията г-н Румен Йончев, г-жа Емилия Павлова и г-н Ангел Маринков – експерти. От страна на БПЦ - Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и архиереите, под чиято грижа са поверени българите зад граница – митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, както и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, нач.-отдел "Връзки с обществеността" Александра Карамихалева и юридическият съветник на Св. Синод д-р Мария Кьосева.

По време на срещата бе отбелязана важната роля на БПЦ и нейните поделения извън граница за запазване на православната вяра и българското самосъзнание на нашите сънародници в емиграция и бяха очертани основните проблеми, с които се сблъскват духовниците от двете задгранични епархии на БПЦ.

Двете страни се съгласиха, че с оглед на това, че източноправославното вероизповедание е традиционна религия на българите и важен фактор за опазване на българската национална идентичност, българската държава в лицето на нейните представители в чужбина следва по-активно да подпомага дейността на българските църковни общини, като съгласува тази помощ с Българската патриаршия и съответните задгранични митрополити.

Бе отчетено, че сътрудничеството между българската държава и БПЦ за осъществяване религиозните права на българите извън страната ни трябва да бъде по-координирано и законово регламентирано, както и че съвместните действия в тази посока трябва да бъдат съобразени с конкретното законодателство и условията в държавите, в които има български общности и съгласувано със съответните държавни власти.

 

 

Снимки

Официална среща между представители на Светия Синод на БПЦ и Комисия по политиките за българите в чужбина при НСОфициална среща между представители на Светия Синод на БПЦ и Комисия по политиките за българите в чужбина при НС
« предишна новинаследваща новина »