Св. мъчениче Дасие, моли Бога о нас!

21 ноември 2015 16:55, Доростолска митрополия
Св. мъчениче  Дасие, моли Бога о нас!

На 20 ноември в престолния град Силистра Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий и Негово Преосвещенство Висарион – епископ на Тулча, извършиха божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в чест на първия от Доростолските мъченици - св. мъченик Дасий Доростолски.

Начеването на светата Литургия бе дадено от протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение участваха свещеници от Доростолска епархия и гости от Румъния. Молитвено участие взеха жители и гости на Доростолска епархия, както и от съседна Румъния.

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий запозна всички с житието на св. мъченик Дасий Доростолски, след което бе извършен молебен за здраве пред раката със св. мощи на св. мчк Дасий Доростолски.

След това бе извършена лития около храма, като на гроба на блаженопочившия митрополит Иларион бе извършен трисагий.

Мощите на св. Дасий се намират в урна-саркофаг, съхранявана в гр. Анкона (Италия), и в мощехранителница в силистренската катедрала "Св. апостоли Петър и Павел". В музея "Диоцезиано", срещу епископската катедрала в гр. Анкона, се съхранява мраморна урна-саркофаг, изработена през VІ век. Върху капака е врязан надпис на гръцки език: „На това място лежи светият мъченик Дасий, пренесен от Доростол”. Св. Дасий загива като мъченик на 20. 11. 303 г. в Дуросторум.

Около VІ в. мощите са извадени от мартириума и положени в тази урна, която е била поставена в някой от храмовете в Дуросторум. Към края на века е била пренесена в Константинопол, а след падането на столицата е отнесена от кръстоносците в Анкона през 1204 г.

При посещението си в България през 2001 г. папа Йоан Павел ІІ дари на Силистра част от мощите (дясната раменна кост) на св. Дасий, положени в мраморна мощехранителница (приблизително копие на урната от Анкона), която днес се съхранява в катедралния митрополитски храм "Св. апостоли Петър и Павел". Засега това са единствените експонирани автентични мощи на раннохристиянския светец-мъченик. Самият храм "Св. апостоли Петър и Павел" е построен след Кримската война и е паметник на културата.

 

 

« предишна новинаследваща новина »