СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ - ИСТИНСКИ ПОДРАЖАТЕЛ НА ХРИСТА! Храмовият празник на ПКСХП "Св. Александър Невски" /обновено/

23 ноември 2015 12:09, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

На 23 ноември 2015 г., когато св. Църква отбелязва успението на св. благоверен княз Александър Невски, с патриаршеска св. Литургия бе ознаменуван храмовият празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В този светъл ден в представителния храм на Българската Патриаршия цареше атмосфера на ликуване, защото пред духовния ни взор се издига великият руски княз и преподобен, стоящ в сонма на Божиите светии заради достойно изживяния си земен живот и пребъдвайки в постоянна молитва за нас.

По повод храмовия празник и в присъствието на богомолен народ св. Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, комуто съслужиха Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Техни Преосвещенства Тивериополски епископ Тихон – председател на ПКСХП „Св. Александър Невски”, Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, Техни Високопреподобия архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Теофан, архим. Атанасий Султанов, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Йоан Попов, свещ. Антоний Милушев, патриаршеският протодякон Александър Нешев, протодякон Любомир Братоев и софийският митрополитски дякон Иван Петков.

Множество православни християни се причастиха в днешния ден, след като се бяха поклонили и помолили пред чудотворната икона "Достойно есть", както и пред св. мощи на св. Александър Невски - дар от Московската Патриаршия.

В празничното си слово Светейшият ни патриарх подчерта, че великият княз Александър Невски е покровител на Русия, но и ярък носител на св. Православие въобще. Защото с чистото си смирение, с безусловното си упование и с безграничната си вярност и любов към Господа въплъти идеала за евангелски начин на живот и Му угоди, та и ние, като съзерцаваме неговия пример, да се въздигаме духовно и да възгаряме в ревностно служение Богу.

Патриарх Неофит даде думата и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф за приветствие към събралите се на празника. Митрополит Йосиф посочи, че за него е светъл дар патриаршеското благословение да може да говори след мъдрото слово на първосветителя на Българската църква, както и да приветства вярващите в България и да ги помоли за техните молитви към Бога за нашите братя и сестри отвъд океана. Митрополит Йосиф също като Светейшия ни патриарх посочи, че в думите на св. Александър Невски "Не в силата е Бог, а в правдата!" се крие голяма мъдрост и ние трябва винаги да ги помним, за да се укрепяваме в Бога. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия напомни радостно, че днешният празник БПЦ отбелязва като собственик на патриаршеската катедрала. ВЪв връзка с това се възползва от пребиваването си в България и участието си в днешната св. Литургия, за да благодари на св. княз Александър Невски за неговата помощ по отношение на тази справедливо придобита знакова собственост. И като призова всички да се включим в събирането на средствата, нужни за ремонтирането на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и за реставрирането на нейните стенописи, митрополит Йосиф дари на Българския патриарх 1000 щатски долара с обещанието, че при първа възможност членовете на БПЦ, живеещи в диоцеза на епархията ни в САЩ, Канада и Австралия, ще дарят още финансови средства. Защото храм-паметникът "Св. Александър Невски" е храм на всички членове на БПЦ-БП, всички сме призвани да се погрижим за него, а св. благоверен княз Александър Невски е покровител на всички православни българи, независимо къде живеят те. Митрополит Йосиф отбеляза и радостта си от това, че на празника присъстваше пълнотата на БПЦ - нейният първойерарх, представител на Св. Синод, епископи, духовенство, монашестващи и миряни. И всички са с очи, грейнали от досега с любовта и благословението на Бога и Неговите светии.

След отпуста Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отново поздрави вярващите с думите "Честит и благословен празник!", след което митрополит Йосиф започна да раздава нафората, като получаваше сърдечните приветствия на пристъпващите към него християни и ги поучаваше, че Бог подрежда нещата в живота ни и че за всичко трябва да се уповаваме Нему, живеейки с благодарност и любов в сърцата, почитайки Божията майка и подражавайки на Божиите светии.

При мощите на великия и благоверен св. княз Александър Невски вярващите бяха помазани от отец Костадин с елей - за духовно и телесно здраве и за вечно спасение.

Молитвено да призовем св. Александър Невски на помощ, защото той просия на земята и като духоносен воин, и като богоумъдрен политически и държавен водач, и като православен подвижник-монах, а Бог го прослави със святост. Животът на св. Александър Невски ни учи, че и ние - според призванието си и във всеки период от живота си - можем да придобиваме Св. Дух и да се преобразяваме, свидетелствайки за Христа на своите ближни и на целия свят. И така да се спасим! Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Св. Александър НевскиБългарският патриарх НеофитБългарският патриарх НеофитПоклон пред св. мощи на св. Александър НевскиПротод. Александър Нешев чете от св. ЕвангелиеБългарският патриарх НеофитБългарският патриарх НеофитМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифТивериополски еп. ТихонМаркианополски еп. КонстантинБраницки еп. Григорий Архим. Герасим - гл. секретар на Св. СинодВелик входВелик входВелик входВелик входМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифТивериополски еп. ТихонВелик входВелик входСв. Александър НевскиПразнична св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празнична св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"Св. ПричастиеСв. ПричастиеАрхим. Герасим - гл. секретар на Св. СинодКръстно благословение на Светейшия патриарх НеофитКръстно благословение на Светейшия патриарх НеофитМитр. Йосиф, еп. Константин и архим. Герасим Еп. Тихон, еп. Григорий и архим. АтанасийАрхим. Теофан, ставр. ик. Костадин и прот. ЙоанМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифСветейшият патриарх НеофитМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифДарение на митр. Йосиф за ремонта на ПКСХП "Св. Александър Невски"МноголетствиеБългарският патриарх НеофитМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифМитр. Йосиф наставлява вярващите ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »