Митрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в Румъния

23 ноември 2015 15:42, Русенска митрополия
Митрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в Румъния

На 22 ноември 2015 г., по покана на Гюргевския епископ Амвросий, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в Гюргево. Българският архиерей се придружаваше от свещ. Кирил Синев (храм „Св. Възнесение”, Русе), дякон Недялко Димитров и дякон Орлин Янчев. На двамата архиереи съслужиха архиерейските наместници от епископията, игумени на манастири, съветници оглавяващи различни отдели на местната църковна администрация, директорът на Гюргевската духовна семинария „Патриарх Теоктист”, храмовото духовенство и др.

Специален гост от Гърция беше архим. Теоклит Болкас, игумен на манастира „Св. Арсений Кападокийски” в Халкидика. Вярващите имаха възможност да се поклонят на мощите на св. Арсений Кападокийски донесени от епархийския манастир „Живоприемни източник” в рамките на Пастирско-културния център „Гавриил Другънеску” (средновековен конак превърнат в църковен център за работа с деца).

След прочитането на евангелието Русенският митрополит Наум произнесе вдъхновена проповед върху притчата за неразумния богаташ.

На българската църковна делегация беше дадена честта да изпее на църковнославянски език Господнята молитва „Отче наш”.

По време на причастяването на свещенослужителите дякон Орлин изпя неделния причастен стих „Хвалете Господа от небесата” (Пс. 148:1).

В края на св. Евхаристия еп. Амвросий отличи с архимандритско достойнство протосингел д-р Теодор Шербан, игумен на манастира „Св. Йоан Руски” (изграден на мястото на бивша казарма), край с. Слобозия, недалеч от Гюргево.

От страна на двамата йерарси бяха изказани топли благодарствени слова за взаимното братско съслужение и активното трансгранично сътрудничество между двете погранични епархии. Епископ Амвросий подчерта съществуването на села с българско население в границите на Гюргевска епископия, които до днес са известни със своето градинарство и трудолюбие. Беше отправена покана за посещение на тези населени места, като Въръщ, Валя Драгулуй, Добрени и др. Последва размяна на паметни подаръци. От румънска страна беше признато, че неправилно българските общности в северната ни съседка са наричани „сърби”, факт отдавна разобличен в българската историография.

Братска агапа в чест на българския архиерей беше дадена в девическия манастир „Св. Георги”, резиденция на гюргевския архиерей, по време на която бяха разисквани актуални проблеми, с които се сблъскват двата православни народа.

Цялото богослужение беше излъчено пряко от църковния портал „Православни храмове” (Locaşuri ortodoxe), представящ активната дейност на Румънската църква „без цензурата на светските медии”, по думите на неговия директор.

Текст: свещ. Кирил Синев
Снимки: Гюргевска епископия

 

 

Снимки

Митрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в РумънияМитрополит Наум гостува на владиката на Гюргево в Румъния
« предишна новинаследваща новина »