Въведение Богородично в Благоевград

23 ноември 2015 19:08, Неврокопска митрополия
Въведение Богородично в Благоевград

С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, подопечният му Православен информационен център на Неврокопска света митрополия организира редица мероприятия в областния град Благоевград.

На 18 ноември (сряда) от 18,00 ч. в Зала 5 на Община Благоевград се проведе ПРОЖЕКЦИЯ на документалния филм “Достойно ест” - авторски филм на Ваня Иванова и Зорница Гюрова, за чудотворната икона на св. Богородица “Достойно ест”, гр. Бухово. За представянето на филма гости на православната общност бяха Зорница Гюрова и отец Георги Спасов, които разказаха за създаването на филма и предизвикаха интереса на дошлите да посетят храма в гр. Бухово.

На 19 ноември (четвъртък) съвместно с Общински младежки дом се проведе ДИСПУТ на тема “Младите и семейството днес” между ученици от 8-12 клас на благоевградски училища. Участваха отборите на: СОУИЧЕ ”Св. Климент Охридски”, НХГ ”Св. св. Кирил и Методий”, ПМГ “Акад. С. П. Корольов”, ЕГ ”Акад. Людмил Стоянов” и ПГИ ”Иван Илиев”.

Всеки отбор представи своето виждане по няколко предварително зададени въпроси, свързани със семейството и семейните ценности и обосноваха своите тези с аргументи. Ето и въпросите:

1. Какво според Вас е щастието, щастлив ли е човек, когато помага на другите, какви други добродетели те правят щастлив?

2. Как бихте коментирали думите на св. ап. Павел: ”Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда не се радва, а се радва на истина”(1 Кор. 13:4-6). Актуални ли са те днес?

3. Какво е Вашето мнение за създаването на семейство: нужно ли е човек да създава семейство, какво мислите за съжителството без брак, за еднополовите бракове и отглеждането на деца от тях?

4. Какви според Вас са ролите на мъжа и жената в семейството и кои са най-честите проблеми според Вас в българското семейство?

5. Кои християнски ценности са важни за живота на младия човек?

Всеки един от отборите бе много добре подготвен и добре обоснова своите възгледи. Оживени коментари предизвика третият въпрос от дискусията, където младите хора поспориха и поставиха въпроси за последващи дискусии. Особен акцент от публиката и някои от младежите в отборите поставиха върху въпроса „Може ли да сме щастливи, ако спазваме моралните норми?”.

На 20 ноември (петък) от 18,00 ч. в Залата на Регионален исторически музей Благоевград се проведе и православна БЕСЕДА на тема ”Православното семейство” с гост-лектор доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Публиката зададе въпроси към лектора, свързани с възпитанието на децата и ролята на съвременните средства за информация, за ролята на мъжа и жената, за съвместното безбрачно съжителство на младите, за връзката на университетите с висшия клир на Църквата и други.

На 21 ноември (събота) в църквата „Въведение Богородично” във възрожденския квартал на Благоевград СВЕТА ЛИТУРГИЯ за храмовия празник отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото свещенство. На клира песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

След светата служба, в двора на църквата бе организиран благотворителен базар. Той бе подготвен от деца от неделното училище и курса по Иконопис към Православния информационен център и деца от благоевградските училища, включили се в курса „Православна култура”, съвместно организиран с Общинския младежки дом. Със събраната сума ще бъдат закупени хранителни продукти, които ще подпомогнат семейства в нужда в кампанията „Наши връстници гладуват”, която започна за 4-та поредна година. Кампанията е съвместна акция на Православния център и Общинския съвет по наркотични вещества. В миналогодишната акция бяха събрани над 1 тон храни, които бяха раздадени в 4 благоевградски училища. Амбицията тази година е акцията да обхване повече училища и ученици.

Както и миналата година, в базара активно се включиха православните християни, които бяха приготвили домашни постни сладкиши, баници и сладки. Събирането на хранителни продукти ще продължи и през месец декември.

Освен изброените мероприятия, за деня на Православното християнско семейство се проведоха редица БЕСЕДИ с ученици от началния етап на обучение с помагалото на ”Двери” за първи и втори клас и с ученици от 5-8 клас с мултимедийни презентации както в училище, така и в учебната зала на Православния център.

 

 

Снимки

Въведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в БлагоевградВъведение Богородично в Благоевград
« предишна новинаследваща новина »