Патриарх Неофит ще дари на Софийския университет частица от мощите на св. Климент Охридски

23 ноември 2015 21:07, Отдел "Връзки с обществеността"
Св. Климент Охридски Чудотворец

На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски Чудотворец, който е небесен покровител на Софийския университет. По този повод лично Негово Светейшество ще посети Богословския факултет към СУ, който се намира на площад "Св. Неделя", за да благослови студентите-богослови, преподавателите и ръководството на факултета.

Патриарх Неофит ще вземе участие в празничната вечерня в параклиса "Св. Климент Охридски" /Богословски факултет на СУ/ на 24-ти ноември от 17,00 ч. и в празничната света Литургия, която ще започне около 8,30 ч. на 25 ноември.

За празника той ще занесе за поклонение мощи на св. Климент, частица от които с патриаршеско благословение ще бъде дарена от Велички еп. Сионий, игумен на Троянския манастир, на учебния параклис в Богословския факултет.

В 16,30 ч. на 24 ноември частицата от светите мощи ще бъде пренесена с литийно шествие начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет, където Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи велика вечерня с част от Акатиста на св. Климент и с Петохлебие.

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 г. ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

Св. Климент, Охридски архиепископ, бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) били прогонени от Моравия и с други от учениците дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.

Климент основал просветна школа в Охрид с над 3000 ученици. Цар Симеон през 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Блажени Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език“, а Димитрий Хоматиан в "Краткото житие" на св. Климент Охридски пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи”. Просиял в подвизи, вършил чудеса. Починал през 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църквата „Св. Пантелеймон” в Охрид. Главата на св. Климент се намира в олтара на храма на гръцкия манастир "Св. Йоан Предтеча" /"Продромос"/ близо до гр. Верия в Гърция.

 

 

Снимки

Богословският факултет при СУ
« предишна новинаследваща новина »