Официална унгарска делегация се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит

24 ноември 2015 18:56, Отдел "Връзки с обществеността"
Унгарска делегация се срещна с Българския патриарх Неофит

Официална делегация в състав: Миклош Шолтес - държавен секретар на Министерството на Човешките ресурси, отговарящ за църковните, етническите и гражданските обществени отношения при правителството на Унгария, Атила Фюльоп - зам.-държавен секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария, отговарящ за етническите и гражданските обществени отношения, Симеон Варга - застъпник на българската етническа общност в Унгарския парламент, д-р Данчо Димитров Мусев - председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария, Андраш Клейн - посланик на Унгария в нашата страна, и Тамаш Будаи - дипломат към посолството, се срещна днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В срещата, която се състоя в Патриаршеския дом, взе участие и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, под чието попечителство е българската православна църковна общност в Унгария. Визитата при Българския патриарх бе в рамките на официално държавно посещение на унгарската делегация в нашата страна.

В хода на разговора бе поставена темата за бежанската криза, надвиснала над Европа, и отбелязани общите принципи, залегнали в позицията на Унгарската държава и Българската православна църква по този проблем. Държавният секретар Шолтес отбеляза, че във време, когато миграционната политика на Унгария е била заклеймявана от различни правозащитни организации, а европейските лидери са подценявали потенциалната заплаха от безконтролното допускане на мигранти на територията на ЕС, Унгарската държава високо е оценила разумната и балансирана позиция на Светия Синод на БПЦ относно кризата в Сирия и Близкия изток и последвалата бежанска вълна. „Унгарската държава отчита и дълбоко уважава смелостта на БПЦ както в исторически план, така и по актуални въпроси на нашето общество” – подчерта той. „Тази решителна и принципна позиция, която заема Унгария, едва напоследък, след серията от терористични атаки започна да се осъзнава и приема от европейските лидери, които променят политическото си мислене" – каза г-н Миклош Шолтес. "Трябва да отстояваме позицията, че в основата на европейската култура е християнството. Ние уважаваме другите религии на естествените им места и не одобряваме нашествието" – заключи той.

"Общественият мир е нещо крехко и мирната обстановка в Унгария сега е показателна за правилността на политиката на страната" – каза патриарх Неофит и пожела успех на своите гости в служението им на унгарския народ и така гостоприемната за българите от векове Унгария.

През следващата 2016 г. се навършват 100 години от основаването на Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий” в Унгария и по този повод в дните около 11 май – деня, когато Църквата чества светите Братя, се планират празненства в унгарската столица. Делегацията отправи покана към патриарх Неофит и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за участие в тържествата и помоли за съдействие при организирането им. Във връзка с това бе поставен проблем, който от години пречи на нормалния живот на църковната община в Будапеща – незаконно окупираната прицърковна сграда, която е собственост на Българската държава, а от 1937 година е предоставена за ползване от църковната община. Бе отбелязано, че за да бъдат предприети належащите ремонтни дейности по храма и прилежащата му сграда, и организирани подобаващо честванията на юбилея на най-старата българска община в диаспора, Българската държава, в лицето на Външно министерство и посолството ни в Унгария, трябва да предприемат нужните мерки за незабавното освобождаване на имота и формално регулиране на правото на ползване от страна на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” и Западно- и Средноевропейска митрополия при БПЦ-БП.

„Църквата и православната вяра са един от стълбовете на българщината в чужбина", отбеляза председателят на Българското републиканско самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев и "за да останат и през следващите години българи, българите в Унгария трябва да се държат о светото Православие".

Българската общност е една от 13-те официално признати малцинствени общности в Унгария и се ползва с особен авторитет и симпатия в страната. Ранното присъствие на българи в Унгария датира още от ІХ век, когато страната е гранична на България. По-късно голяма вълна български заселници пристига в Унгария, след като крал Лайош завзема за кратко град Видин през 1395 г. Следващата преселническа вълна е след Чипровското въстание през 1688 г. и след Австро-турската война от 1737-1739 година. Последната, и най-голямата, вълна на български преселници е от края на ХІХ до средата на ХХ век.

Утре с благословението на патриарх Неофит делегацията ще посети Рилската света обител и ще се поклони на мощите на св. Йоан Рилски, благословил и унгарските земи. През 1183 г. унгарците на крал Белла ІІІ превзели град София и отнесли мощите на преподобни Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). На унгарска земя станали редица чудеса, някои от които дали възможност на унгарците да разберат, че мощите на светеца трябва да пребивават в неговата родна земя.

След тригодишен престой в Унгария светите мощи били върнати обратно в София с много дарове.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Унгарска делегация се срещна с Българския патриарх НеофитУнгарска делегация се срещна с Българския патриарх НеофитУнгарска делегация се срещна с Българския патриарх НеофитУнгарска делегация се срещна с Българския патриарх НеофитУнгарска делегация се срещна с Българския патриарх НеофитБългарският храм "Св. св. Кирил и Методий" в Будапеща
« предишна новинаследваща новина »