ВЕЧЕРНО СЛОВО в чест на св. Климент Охридски от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

24 ноември 2015 18:40, Българска Патриаршия
Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

Благодатта на св. Дух ни събра тази вечер да отдадем заслужена почит на небесния ни патрон св. Климент Охридски и да се поклоним на неговите св. мощи, които ще имаме не само тази вечер и утре, но и завинаги, за наша радост, вдъхновение и утеха.

Всички знаете, че неумолимата съдба е лишила българския народ от оригиналните трудове на св. Климент, но Божий дар за нас е, че делото му е незабравимо, а св. му мощи - нетленни.

Приживе св. Климент презрял плътта си в името на вечния живот в единение с Бога. Бог увенчал неговите духовни трудове, неговата вяра и дръзновение със слава в Царството Небесно. Ние тази вечер само прибавяме своя дял към тази прослава, отдавайки почит и възнасяйки молитва към Неговия угодник.

Така че, приемайки св. мощи на св. Климент като чудо, и чудесата, които по Божий промисъл се случват при тях, което е Божия милост към нас, нека и ние, ги оценим като благо, за наша утеха в скърбите и изпитанията, за укрепване на православната ни вяра и православния ни начин на живот, за успешно израстване в пълната възраст на Христовото съвършенство.

Св. мощи на св. Климента дойдоха при нас с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит по повод празника на Богословския ни факултет, неразделна част от Софийския университет, за пример, за поука, за вразумление. Затова нека кажем смирено: Слава на Бога, че имаме св. мощи за наше душевно и телесно изцеление и укрепление.

Благодаря ви най-сърдечно за възможността вразумително и съзнателно да прославим небесния ни патрон – златния св. Климент, създателят на първия славянобългарски университет – Охридската книжовна школа.

Радвам се, че по решение на Св. Синод на БПЦ–БП съм тук, за да изразим заедно дълбоката ни признателност към св. Климент, Охридски Чудотворец, равноапостолен просветител на българския народ. Амин!

Честит празник!

 

Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Св. мощи на св. Климент Охридски в Богословския факултетМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф
« предишна новинаследваща новина »