МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ ОТСЛУЖИ СВ. ЛИТУРГИЯ ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ В ПАРАКЛИСА НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ

25 ноември 2015 12:00, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия на 25 ноември 2015 г.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 25 ноември 2015 г. митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф отслужи празнична св. Литургия в параклиса "Св. Климент Охридски" на Богословския факултет на Софийския университет по случай патронния му и храмов празник. Съслужиха му множество български духовници при молитвеното участие на Българския патриарх, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Браницкия еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - началник на синодалния Богослужебен отдел.

Докато духовниците се причастяваха в олтара, студентът Ангел Карадаков произнесе слово в чест на първия епископ на български език, с което наблегна колко велико е осъщественото от него Божие спасително дело в България, както и че св. Климент се е постарал извършеното от него изменение на сложната глаголица да не умали авторитета и приноса на неговите и наши първоучители св. Кирил и св. Методий. Затова той е нарекъл съставената от него азбука на името на своя учител - кирилица.

По време на божествената служба в параклиса дойде и ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. Той и Българският патриарх си размениха поздравления по случай днешния празник на Църквата и университета - празник на познанието и богопознанието, празник на просветата и духа, светъл празник на християнска България.

В края на богослужението похвално слово произнесе митрополит Йосиф, който определи Кирило-Методиевия приемник св. Климент като Божие откровение за българския народ, чието дело може да се оцени от хората, които все още правилно разбират смисъла на думите: напредък, култура, човечност. Защото Охридският Чудотворец с усилните си и богопросветени трудове осигури духовния, културен и държавен напредък на България от 9 век насам. И облагороди нравствения облик на нашия народ, като му възвести на роден език Евангелието на Христовата любов. Митрополит Йосиф благопожела на преподавателите и студентите по богословие да бъдат верни на примера и завета на св. Климент не само теоретично, но като живеят и отстояват чистата православна вяра за полза и на техните ближни.

Светейшият Български патриарх Неофит благослови и поздрави преподавателите и студентите, като им пожела св. Климент да ги благославя и подпомага в най-висшето служение - да са сеячи на Божието слово за нашата нация.

След кратък прием в Деканата, митрополит Йосиф заедно с преподаватели, студенти и гости се отправиха в шествие към паметника на св. Климент Охридски, който се извисява между Народното събрание и Ректората на Софийския университет. Там представителите на Българската православна църква и Богословския факултет поднесоха венец и цветя, отдавайки почит на великия светилник на Бога - св. Климент Охридски. Митрополит Йосиф произнесе кратко слово, в което подчерта, че двете факли в ръцете на св. Климент са познанието и вярата, а издигането на неговата статуя в центъра на София осенява цяла България със закрилата на верния Христов светител и отец на всички българи.

Да следваме неговия пример, за да угодим на Бога и да се спасим!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова /1-29, 35/, Пенка Христова /30-34/

 

 

Снимки

Патриарх Неофит, митр. Антоний и еп. ГригорийСлушане на св. ЕвангелиеАрхиерейска св. Литургия на 25 ноември 2015 г.Архиерейска св. Литургия на 25 ноември 2015 г.Еп. Григорий и дякон ЙосифУмиване на ръцетеМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифАрхим. Атанасий СултановВелик входМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифПоздравления между Българския патриарх и ректора на СУРекторът на СУ проф. Герджиков и деканът на Богосл.ф-т доц. ОмарчевскиАрхиерейско благословениеМощехранителницата със св. мощи на св. Климент ОхридскиВ олтараВ олтараПричастяване в олтара и студентското слово в чест на св. КлиментСв. ПричастиеСв. Клименте, моли Бога за нас!Патриаршеско благословениеЕфимерият на параклиса о. Сава със събратяМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия ЙосифСловото на митрополит Йосиф в чест на св. Климент ОхридскиПатриаршеското поздравление към богословите на СУБлагодарствено слово към Българския патриарх от доц. ОмарчевскиПатриаршеско благословениеНа многая лета!Западно- и Средноевропейски митр. АнтонийШествието от Богословския ф-т към паметника на св. Климент ОхридскиШествието от Богословския ф-т към паметника на св. Климент ОхридскиВенец за св. Климент от признателните богословиВенец за св. Климент от признателните богословиМитр. Йосиф проповядва за св. Климент ОхридскиСв. Клименте, моли Бога за всички нас!
« предишна новинаследваща новина »