Западно- и средноевропейският митрополит Антоний посети Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург

26 ноември 2015 12:10, Митрополия на Западна и Средна Европа
Архиерейска св. Литургия в Хамбург

На големия християнски празник Въведение Богородично, посветен и на православната християнска младеж и семейство, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи архиерейска света Литургия в Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург. Радостта за хамбургската енория бе тройна: по време на Литургията митрополит Антоний пострига четирима членове на общината в чин „иподякон”, сред които и седемгодишното християнче Константин Лазаров, а малко по-късно извърши св. тайнство Кръщение. В светия олтар съслужиха енорийският свещеник от Хамбург о. Кръстин и о. Влад - свещеник от Румънската църква в северногерманския град.

Иподякон Тодор Баръмов от Българската църква в Берлин в своята проникновена проповед преди тайнството св. Причастие подчерта значимостта на празника с това, че с въвеждането на малката тригодишна света Богородица в йерусалимския храм от нейните родители Йоаким и Анна започва изпълнението на Божия промислителен план за спасението на света и човека в Иисуса Христа.

В своето празнично обръщение към многобройните миряни, които посетиха в съботния ден храма в Хамбург, Негово Високопреосвещенство призова всички родители да възпитават достойно децата си в духа на християнството и да „ги водят на църква, тъй като тя е корабът, който ще отведе човешките души на пристанищния бряг на спасението”.

След богослужението миряните имаха възможност да участват в открита дискусия с Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и енорийския свещеник отец Кръстин на тема „Семейството като църква и Църквата като семейство”. В центъра на беседата се разискваха различни социални форми на човешко съжителство, които съществуват паралелно с традиционния брак. Тази година в големи западни страни като САЩ, Германия и Ирландия бяха гласувани законови промени, които легализират еднополовите бракове. Това са обществени промени, които изправят Православната църква като пазител на християнските ценности и православните вярващи, живеещи в западните общества, пред нови предизвикателства. Хамбургската енория откри дискусия по тези актуални въпроси още през септември тази година, когато й гостува д-р Смилен Марков, доцент във Великотърновския университет - ПБФ. Относно съвременните схващания за съжителство, разпространени основно в западния свят, митрополит Антоний обърна внимание на това, че „ние като християни не осъждаме личността, а греха, който не бива да се насажда като норма”. Негово Високопреосвещенство допълни още, че „семейството е най-малката градивна единица, върху която се крепи всяка по-голяма общност, в този смисъл и Църквата” и че „в основата на семейството стои любовта на човека: към Бога, към ближния и към самия себе си като образ и подобие Божии”.

~~~~~~~~~

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пристигна в Хамбург още в петък, когато участва в работна среща с Почетния консул на Република България за Северна Германия проф. д-р Герд-Винанд Имайер. Основна тема на разговора бе въпросът на Хамбургската енория, свързан с нуждата от трайно решение за намиране на помещения или парцел за строеж на храм, в който да се провеждат редовни богослужения. От създаването си досега православните братя и сестри в Хамбург извършват църковната си дейност под наем в сгради на Евангелската общност там.

~~~~~~~~~

Посещението на митрополит Антоний в Хамбург завърши в неделя с награждаването на участниците в тазгодишния детски творчески конкурс за православен календар за 2016 г. – „Смеещата се азбука”. След като отслужи молебен, архиереят зарадва малките художници с отличителни грамоти и с книжки, които да ги въведат в основите на християнството. След церемонията по награждаването митрополит Антоний се срещна с представители на Българското училище в Хамбург и обсъди с тях евентуални бъдещи съвместни проекти с Българската църковна община.

Текст: Велина Вебер

 

 

Снимки

Новопостриганият иподякон КонстантинВелик входСвещ. Влад от Румънската църква в ХамбургСлово на Западно- и Средноевропейски митр. АнтонийДецата очакват митрополит АнтонийПреди молебена за децата на БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - ХамбургПочетният консул на България в Хамбург проф. д-р Герд-Винанд ИмайерПризнание и радостМалките победителиДецата и журито на конкурса с митрополит АнтонийОригиналните конкурсни творбиМалките творциЗаедно творим, вярваме и обичамеМалките творциЗаедно творим, вярваме и обичамеВъведение Богородично - празник на християнското семейство и православната младежОбщата рисунка на децата от БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - Хамбург
« предишна новинаследваща новина »