Изложба посветена на Първия екзарх и митрополит Видински Антим бе открита във Видин

30 ноември 2015 13:01, Видинска митрополия
Изложба посветена на Първия екзарх и митрополит Видински Антим бе открита във Видин

Във връзка с отбелязването на 127-годишнината от блажената кончина на Негово Блаженство Антим Първи, екзарх Български и митрополит Видински, на 1 декември в сградата на Държавен архив Видин бе открита изложба, посветена на живота, делото и служението на екзарх Антим Първи.

Тържествата по отбелязването на годишнината от кончината на екзарх Антим Първи се организират от Видинска света митрополия, Държавен архив Видин и Народно читалище „Цвят - 1870“.

В изложбата бяха показани оригинални архивни материали свързани с екзарха, съхраняващи се в ДА-Видин, както и изложба, подарена на видинския архив „Вяра и държавност“, която бе основната изложба за тържествата по повод 125-годишнината от кончината на бележития българин през 2013 г.

Изложбата бе открита от г-жа Светлана Кръстева, началник на Държавен архив Видин, която запозна присъстващите с темата на изложбата и нейното съдържание.

Приветствие от името на Видинския митрополит Дометиан поднесе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той благодари на г-жа Кръстева за съдействието да бъде възкресена паметта на екзарх Антим Първи и неговия пример за вяра, патриотизъм и държавност да бъде показан и извисен в съвременното общество, което има нужда от пример за подражание.

Гости на изложбата бяха г-н Павел Паунов, зам.-председател на Общински съвет Видин, г-жа Марийка Василева, началник на РИО – Видин, духовници, учители и ученици от ПМГ „Екзарх Антим Първи“, гр. Видин, граждани на Видин и представители на различни организации и културно-просветни учреждения.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1l1PKX6

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »