На Твоя Кръст се покланяме, Христе

01 април 2010 23:46, Българска Патриаршия
На Твоя Кръст се покланяме, Христе

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави богослужбата вечерта на Велики четвъртък и взе участие в четенето на полагащите се дванадесет евангелски четива, с които Църквата премъдро ни припомня Тайната вечеря на Господ Иисус Христос с Неговите ученици, молитвата в Гетсиманската градина, предателството, съда, издевателствата над Господа и Неговото Разпятие.

В полагащата се Утреня с последованието на дванайсетте евангелия на Българския патриарх съслужиха преосвещените Стобийски епископ Наум, Тивериополски епископ Тихон, Знеполски епископ Йоан, високопреподобните архимандрити Григорий, Йоан и Дионисий, свещеници и дякони.

Духовенство и богомолен народ съпреживяха тази вечер последните часове преди Разпятието Христово и Неговата смърт.

Христос празнувал Пасха заедно с учениците Си в дома на един йерусалимски жител. Според св. Атанасий това бил Заведей, баща на апостолите Яков и Йоан. Преди самата вечеря, за да даде пример за смирение и служение на ближните, Господ Иисус Христос снел връхната Си дреха, препасал се с кърпа и умил нозете на апостолите. По време на вечерята Учителят отправил поучение към тях да се обичат един друг и да не се стремят към първенство.

След това Иисус и учениците Му се отправили за Елеонската планина извън стените на Йерусалим. Там Спасителят често прекарвал нощта в молитва. Като дошли до Гетсимания, оставил учениците Си да Го чакат и с трима от тях - Петър, Яков и Йоан, се отдалечил навътре в маслиновата градина. Поръчал им да стоят будни и да се молят, за да не паднат в изкушение, а Сам Той отишъл на още по-усамотено място, паднал на земята и започнал да се моли на Своя небесен Отец, казвайки: “Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче нека бъде не както Аз искам, а както Ти!” Капки кървава пот падали на земята от божественото чело на Христос. На три пъти Той идвал при тримата Си ученици, събуждал ги и отново отправял молитва към Отца да Го отмине чашата на страданията.

Тогава дошъл Юда с войници и слуги на първосвещеника, въоръжени с ножове и колове. Като пристъпил към Иисус, предателят казал: “Радвай се, Учителю!” И Го целунал. Така Юда предал Учителя си. Хванали Иисус и Го отвели на съд, първо при първосвещеника Анна, а след това и при първосвещеника Каиафа. Бичували Го, осмивали Го, поругавали Го без да има никаква вина и накрая разпънали Господа на кръст заедно с двама разбойника.

Съгласно Типика, след петото евангелско четиво с лития Разпятието Христово бе изнесено от светия олтар в средата на храма. Там след трикратни земни поклони служещото духовенство се поклони на Светия Кръст Господен със страдащия за нашите грехове Спасител.

От амвона архим. Йоан (Стойков) произнесе слово за Кръста - Господнята Голгота, което начена с думите: „На Твоя Кръст се покланяме Христе”.

Благочестивите християни смирено в молитва скланяха глави и колене пред Разпятието Христово до края на богослужението.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Стобийски еп. НаумТивериополски еп. ТихонЗнеполски еп. ЙоанИзнасяне на РазпятиетоПоклонение пред РазпятиетоПоклонение пред РазпятиетоПоклонение пред РазпятиетоПоклонение пред РазпятиетоИподякон Ангел ВоденичаровПатриарх Максим чете ЕвангелиетоПатриарх Максим чете ЕвангелиетоПатриаршески благослов
« предишна новинаследваща новина »