Последование на дванадесетте евангелия на Христовите страдания и изнасяне на св. плащаница в Троянската св. обител

02 април 2010 15:07, Троянски манастир
Посрещане на игумена еп. Теодосий

Вечерта на Велики четвъртък св. Църква е определила да се извършва Утренята на Велики петък с чина на четенето на дванадесетте евангелия, в които се описват последните дни от земния живот на Иисус Христос и Неговите спасителни страдания. На този свят ден всички съпреживяваме трагичните моменти на предателството, съденето, бичуването, разпятието и униженията на нашия Господ, които Той претърпя за нашето спасение.

С подобаващо благолепие и при присъствие на богомолен народ чинът на дванадесетте евангелия беше извършен и в Троянската св. обител. Богослужението беше водено от игумена на обителта – Негово Преосвещенство Деволски епископ Теодосий в съслужение с братството на манастира.

Евангелията бяха четени по рeда на старшинството, като първото беше прочетено от еп. Теодосий, а след него - архим. Августин, архим. Теофан, архим. Пахомий, архим. Григорий, йером. Кирил и свещ. Стефан Паликаров.

На определеното в богослужебния ред място св. Кръст и изображенията на св. Богородица и св. Йоан Богослов, които стоят зад св.Престол, бяха изнесени и поставени в средата на храма, с лития изобразяваща пътя на Христос към Голгота и разпятието Му. С трепет братята и присъстващите миряни се поклониха пред св. Разпятие – превърнало се в този ден от инструмент за позорна смът в оръжие на спасението и извор на живот.

След това продължи четеното на определените св. евангелия, между които се изпяваха определените тропари и стихири.

В храма много миряни от с. Орешак и поклонници от цяла България, със запалени свещи и в благоговейна тишина слушаха евангелските повествования за последните земни дни на Спасителя, изпълнени с трагизъм.

На следващия ден, Велики петък, сутринта се извърши за последен път последованието на Царските часове, следвани от Вечерня. На определеното място с тържествена лития плащаницата, изобразяваща мъртвия Христос, след трикратно обикаляне около св. Кръст, беше положена в центъра на храма и подобаващо украсена със здравец и цветя. Всички присъстващи, начело с игумена на обителта и братята се поклониха пред нея.

Цял ден не секнаха честните поклонници, дошли в този свят ден в Троянската св. обител да се преклонят пред образа на Христос и чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Вътрешен вид на храмаПосрещане на игумена еп. ТеодосийИгуменът по време на последованието на дванадесетте евангелияЧетене на първото евангелие от еп. ТеодосийАрхим. Августин чете второто евангелиеАрхим. Теофан чете третото евангелиеАрхим. Пахомий чете четвъртото евангелиеАрхим. Григорий чете петото евангелиеИзнасяне на св. КръстЛития със св. Кръст и изображенията на св. Богородица и св. Йоан БогословЛития със св. Кръст и изображенията на св. Богородица и св.Йоан БогословЛития със св. Кръст и изображенията на св. Богородица и св. Йоан БогословЛития със св. Кръст и изображенията на св. Богородица и св. Йоан БогословПоклонение пред св. КръстСв. КръстАрхиерейски благословЙером. Кирил чете шестото евангелиеСвещ. Стефан Паликаров чете седмото евангелиеЕп. ТеодосийПевците на клироса"Последната молитва на Христа" - реставриран стенопис от храма"Предавателството на Юда и залавянето на Христос" - реставриран стенопис от храмаСъдът на Пилат Понтийски - реставриран стенопис от храмаВъншен вид на манастирския храмЦарски часовеИзнасяне на плащаницатаЛития със св. плащаницаПред св. ПлащаницаПоклонение пред плащаницатаПоклонение на вярващи пред плащаницатаПоклонение на вярващи пред плащаницатаСв. плащаницаЧудотворната икона на св. Богородица Троеручица - светинята на Троянската св. обител
« предишна новинаследваща новина »