Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим се поклони на св. плащаница

02 април 2010 17:06, Софийска митрополия
Българският патриарх Максим се покланя на св. плащаница

Българският патриарх, софийско духовенство и вярващи се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да се помолят пред св. Плащаница и молитвено да участват в утринното богослужение на Велики петък.

На Разпети петък се припомнят великите страдания на Господ Иисус Христос, които Той приел доброволно, за да избави от смърт цялото човечество. Съден, бичуван, оплют, бит с плесници, облечен в багреница и с венец от тръни, показан за подигравка пред народа и накрая натоварен с тежък кръст, Христос бил поведен към Голгота на разпятие.

На Велики петък не се служи Литургия, тъй като в този ден Господ принесе Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и вечерня, по време на която се изнася от олтара св. плащаница.

В митрополитската катедрала в чинопоследованието взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел на Св. Синод, храмовото духовенство и дякони. Молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, както и Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, който участваше в изпълнението на песнопенията.

По време на Вечернята с тържествена лития бе изнесена от олтара св. плащаница и след трикратно обикаляне около св. Кръст, беше положена в центъра на храма на специално подготвена маса /епитафиос/, символизираща Христовия ковчег. Негово Светейшество пръв се поклони на Христовата плащаница и благослови събралите се християни. С трикратни земни поклони и целувание се поклониха всички, духовенството и миряните, които непрестанно прииждаха.

Хиляди столичани се отправиха днес към Божия храм, за да почетат Спасителя, да се помолят пред св. Плащаница и да занесат по домовете си благословено цвете. В България е прието при поклонението пред плащаницата да се раздава на християните здравец, който засаждат в саксии, градини или съхраняват до другата година.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Вход на вечернятаЗнеполски епископ ЙоанАрхимандрит ГригорийБогослужебен типикИзнасяне на св. плащаницаИзнасяне на св. плащаницаИзнасяне на св. плащаницаБългарският патриарх Максим Българският патриарх Максим се покланя на св. плащаницаВелики петъкПевцитеДякон Петър раздава здравец за благословение
« предишна новинаследваща новина »