Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя

03 април 2010 21:45, Българска Патриаршия
Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя

Епископи, предстоятели на храмове, игумени на манастири, монаси и свещеници от различни епархии се събраха пред Синодната палата и оттам в кордон се отправиха към правителствения ВИП на аерогара София, за да посрещнат Благодатния огън.

В 20 ч. правителственият самолет "Фалкон" кацна на летището и църковната ни делегация се отправи към ВИП залата, където духовниците ги очакваха, подредени в шпалир, за да вземат лично от ръцете им Благодатния огън и да го отнесат по всички храмове и манастири в нашата страна. Сред посрещачите бе и г-н Ахмед Мохамед ал – Мадбух, посланик на Република Палестина в България.

В църковната делегация тази година са включени Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит, и придружаващи ги духовници, както и директорът на Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет г-н Емил Велинов.

Самолетът, който донесе Благодатния огън от Светия град Йерусалим се приземи първо на летището в Пловдив, а след това и в София.

За пета поредна година, благодарение на правителството, представители на БПЦ донасят Благодатния огън директно от Божи Гроб и го разпространяват по всички български епархии и храмове.

В ексклузивно интервю за Официалния сайт на БПЦ митрополит Гавриил сподели огромното вълнение, спиращо дъха на всеки християнин, при вида на това чудо, което по Божия милост укрепява и утешава Божия народ.

Архиереят каза още, че църковната ни делегация е отпътувала днес в 5 ч. българско време. На летището в Тел Авив е посрещната от представители на Българското посолство в Израел, които са придружили делегацията до Йерусалим и храм „Възкресение Господне” на Божия Гроб.

Нашите духовници са влезли в олтара на храма. Оттам, начело с Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ, православното духовенство в лицето на представители на различните православни църкви, в литийно шествие трикратно са обиколили параклиса, издигнат над Гроба Господен.

След това, съгласно традицията, Йерусалимският патриарх е снел одеждите си и е останал само по подрасник, и след като е бил проверен от представители на светската власт, за да се уверят, че не носи в себе си никакви запалителни средства, е влязъл сам при Гроба на Господ Иисус Христос.

След около половин час напрегнато молитвено мълчание, ликуване и радост обзели огромния храм, издигнат над Гроба Господен – Патриарх Теофил изнесъл двата снопа от по 33 свещи, запалени от невеществения огън, който ежегодно в навечерието на православната Пасха се изсипва по чудесен начин върху плочата на Гроба.

Непосредствено след като взели Благодатния огън, членовете на българската църковна дeлегация се отправили обратно към България, за да донесат и тук този чуден отблясък от Божествената светлина, това доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос и за Неговото Възкресение, този знак за Божията милост към нас човеците, която ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

Христос воскресе!

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяСред посрещачите бе и г-н Ахмед Мохамед ал – Мадбух, посланик на Република Палестина в БългарияСред посрещачите бе и г-н Ахмед Мохамед ал – Мадбух, посланик на Република Палестина в България.Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя
« предишна новинаследваща новина »