Възкресение Христово в Троянската света обител

05 април 2010 21:49, Троянски манастир
Посрещане на Благодатния огън на летище София

На Велика събота в 14, 00 ч., при тържествено биене на камбани, Негово Преосвещенство Деволският епископ Теодосий, придружен от Милен Бакалов, се отправи към София, за да посрещне делегацията на БПЦ, носеща Благодатния огън от Гроба на нашия Господ Иисус Христос от Йерусалим, и да го отнесе за възкресенското богослужение в Троянската света обител. В 20 ч. правителственият самолет кацна пред ВИП залата на летище София. Пред самия самолет на червената пътека, за да посрещнат делегацията бяха: главният секретар на Св. Синод - Стобийски еп. Наум, викарият на Негово Светейшество патриарх Максим - Знеполски еп. Йоан, и игуменът на Троянската света обител – Деволски еп. Теодосий. Във фоайето на летището се бяха подредили духовници, чакащи пристигането на Огъня. Пръв от самолета слезе Великотърновският митрополит Григорий, който се поздрави с игумена на Троянския манастир с „Христос воскресе”. При пеене на стихирата „Воскресение Твое ...” той получи Благодатния огън и се отправи към Троянската света обител. В 23 ч. камбаните възвестиха пристигането на Негово Преосвещенство с Благодатния огън. Братята, облечени в пълно богослужебно одаяние и многоброен народ бяха излезли пред портите на манастира, за да го посрещнат и да го съпроводят до манастирския храм, където бяха запалени кандилата пред св. олтар и пред чудотворната икона на св. Богородица - Троеручица.

В 23, 30 ч. беше дадено началото на пасхалната полунощница и започна раздаването на благодатния огън на вярващите. Храмът и манастирският двор бяха преизпълнени с вярващи. С лития преосвещеният игумен заедно с братята и миряните се отправиха към нарочно издигнатия подиум в центъра на двора, където точно в полунощ беше възвестено славното Христово Възкресение. Преобладаваха предимно млади хора. Прочетен беше евангелският разказ, възвестяващ радостта от Възкресението. Игуменът многократно поздрави народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе”. След това в храма продължи тържественото богослужение. По време на причастния беше прочетено Патриаршеското и синодално пасхално послание от йером. Кирил. Радостен факт е, че тази година мнозинството богомолци със запалени свещи останаха до края на службата. След отпуста игуменът говори за чудото на благодатния огън, слизащ на Божия гроб и приветства вярващите с празника. „Многая лета” прозвуча за благопреуспяването на патриарха, клира и българския народ, както и за всички присъстващи християни.

В 11 ч. на обяд в манастирския храм беше отслужена пасхална вечерня – „Второ Възкресение”. Беше прочетено пасхалното евангелие на осем езика: църковнославянски, гръцки, руски, италиански, английски, румънски, немски и български. Много от присъстващите чужденци се зарадваха да чуят евангелието на своя роден език. Благочестивите християни като символ на Христовото възкресение носеха в храма червени яйца, обредни хлябове – козунаци и опечени агнета. Игуменът сподели, че в някои манастири агнетата ги принасят живи, а в Троянския манастир ги носят направо изпечени.

В дните на Христовото Възкресение, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим манастирът има нова благолепна придобивка - дърворезбена врата, изработена от майстор Владимир от с. Терзийско. Вратата е изработена в Германия от дъбов материал. В храма са реставрирани част от стенописите, като реставрацията продължава. Изработени са и нови позлатени дърворезбени св. двери на иконостаса на манастирския храм.

От името на игумена и братството на Троянската света обител поздравяваме всички християни със светлото Христово Възкресение!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Текст: йером. Кирил (Тодоров), мон. Филарет (Цанев) и Милен Бакалов
Снимки: Васил Василев и Милен Бакалов

 

 

Снимки

Правителственият самолет на летищетоДелегацията по посрещанетоПосрещанетоДелегацията се отправя към залатаДелегацията се отправя към залатаВ залатаПрисъстващите вземат огънПосрещане на благодатния огън на летище СофияПосрещане на благодатния огън на летище СофияПосрещане на благодатния огън на летище СофияВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обителВъзкресение Христово в Троянската св. обител
« предишна новинаследваща новина »