СВЕТЛИНА И ЖИВОТ - Архипастирско поздравление на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит

06 април 2010 16:21, Русенска митрополия
Възкресение Христово

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Обични в Господа духовни чеда,

Светозарната нощ на Възкресението е изпълнена с незалязващата светлина на Победителя на смъртта, Който превежда човека от земята към небето и от смърт към живот. “Народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина” /Мат. 4:16/, защото Синът Божий, Победителят на греха и Изкупителят на човека е “Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен”. “В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците” /Йоан. 1:4/ - светлина, която “в мрака свети, и мракът я не обзе” /Йоан. 1:5/ - “истинската светлина, която просвещава всеки човек, идващ на света” /Йоан. 1:9/.

Да се просветим в светлината на Възкресението, да възлюбим живота в Христа, Който ни преобразява, коренно променя нашия живот, от немощни ставаме крепки /Евр. 11:34/, придобиваме живот в изобилие /Йоан. 10:10/ и обогатени с даровете на Възкресението, имаме светла надежда за спасение в Царството на изкупените с драгоценната кръв на Разпнатия.

Живот, далеч от Христа, е живот – далеч от животворната светлина и лесно бива обладан от мрака греховен, защото попадаме в “дни лукави” /Еф. 5:16/, където бързо забравяме главното и не залягаме за душевното си спасение.

Да прославим съвършения и благ Божи промисъл, който ни въвежда в тайната на Възкресението и ни прави съпричастни на вечния живот!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ Н Е О Ф И Т

 

 

« предишна новинаследваща новина »