Знеполският епископ Йоан освети новата тунелопробивна машина за столичното метро

06 април 2010 19:27, Софийска митрополия
Знеполският епископ Йоан освети новата тунелопробивна машина за столичното метро

Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан заедно с ахимандрит Григорий и столични духовници освети механизираната тунелопробивна машина, която ще се използва за разширение на столичното метро.

С новата машина ще се изгради тунелът от втория диаметър на метрото - между пътен възел "Надежда" и кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий".

Тя е предназначена за меки почви с високо водно ниво, каквито са условията в София.

Днес при освещаването на съоръжението присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и министрите на транспорта и еврофондовете Александър Цветков и Томислав Дончев.

Съоръжението беше кръстено "София" от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, а премиерът Бойко Борисов пръв пусна машината в действие.

Тунелопробивната машина е произведена в Германия от фирма "Херенкнехт" и цената й е 15 млн. евро. За да я превозят до България, тя е била изцяло разглобена в Германия и отново сглобена в стартовата шахта до надлез "Надежда” с помощта на 600-тонен кран. Периодът, в който тя е транспортирана с речен и сухоземен транспорт, е два месеца, като последните й елементи са пристигнали в София през февруари. Дължината на машината е 85 метра, диаметърът й е 9,45 метра и е с тегло над 1600 тона.

Текст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Днес бе осветена новата тунелопробивна машина за столичното метро Новата тунелопробивна машина за столичното метро
« предишна новинаследваща новина »