ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Снимки, поздравления и фоторепортаж от Варненска епархия

07 април 2010 16:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Благодатният огън

Пасхалната радост във Варна започна на 03.04.2010 г. в 21,30 ч., когато на летище Варна донесоха Благодатния огън. Светинята бе посрещната от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, както и от представители на Добричка, Провадийска, Шуменска и Търговищка духовна околия.

В 22,00 ч. митрополит Кирил бе посрещнат пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" от свещеници и множество миряни. Там бе и представителният оркестър на Военноморските сили, който направи уникално инструментално изпълнение на пасхалния тропар "Христос воскресе".

Тържествената пасхална Литургия беше отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с храмовото духовенство.

Храмовете в град ВАРНА бяха препълнени с множество вярващи. Тържествата бяха преизпълнени с пасхална радост. Радост от това, че Христос победи смъртта.

***

В гр. ТЪРГОВИЩЕ пасхалното богослужение беше отслужено от архиерейския наместник иконом Славчо Проданов, който поздрави черкуващите се.

„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Човечеството се роди в дух и истина за възвишена култура и морален напредък. След Голгота имаме Великия ден на Пасхата Господня. Това е оня възвишен момент, който съдържа и изразява всичко вечно, красиво и божествено, което човешката душа има в себе си като богоподобно същество. В скрижалите на Великия ден – Възкресение Христово – човечеството на вечни времена ще вижда безкрайната сила и любов на своя Творец – Промислител, идеално ще усеща ценностите на своята природа и великата победа на всяка жертва, която не иска лична воля, а волята на морала и дълга, благото на ближния, тържеството на правдата и истината.

Христос воскресе! Ето чудото на чудесата, което примирява и съединява два свята: света на идеите и света на грубата действителност, духа и плътта. Във възкресението на Христос човешкият дух намира своя източник за вечно съвършенство към оня идеал, в името на който съществуват вярата и моралът, мъдростта и любовта.

„Ако Христос не възкръснеше - пише известният руски философ Владимир Соловьов, – ако Каяфа се окажеше прав, а Ирод и Пилат - мъдри, светът би се оказал безсмислица, царство на злото, на измамата и на смъртта”.

Със своето славно възкресение Христос ни показа, че не сме създадени за смърт, а за живот. След нашата Голгота, да просветнат сияйните зари на Възкресението за добро на целия ни народ.”

***

Пасха в епархийския манастир „Св. св. Константин и Елена” в едноименния курортен комплекс край гр. Варна.

По стара традиция, малко преди полунощ в очакване на Празника на празниците – светлото Христово Възкресение – малкият манастирски храм, дворът и прилежащите му улици бяха изпълнени с боголюбиви хора, дошли да отпразнуват Пасха! От години манастирът „Св. св. Константин и Елена” не помни толкова много души да са идвали за тържествената пасхална св. Литургия. И когато иконом Стоян Махлелиев, и. д. игумен на манастира, и йерей Стойко Найденов - пеейки тропара "Вокресение Твоем, Христе, поем и славим..." - пристъпиха с Благодатния огън, трудно си пробиваха път за литийното шествие!

След прочитането на св. Евангелие вън от храма, богомолният народ бе поздравен и на български, и на румънски – поради многото стекли се тук поклонници от северната ни съседка.

Тържествената възкресенска св. Литургия бе истински празник на Победата – на Христовата Победа!

След светата Литургия богомолният народ пристъпи и към празничната трапеза – една приятна изненада за гостите от Румъния. Общата пасхална радост и братското единение в любовта стана причина за поредното чудо в св. обител – след първоначалното ползване на английски език, впоследствие всеки говореше на родния си език и това не пречеше да се разбираме един другиго!

***

На втория ден на Възкресение свещеник Василий Селемет от гр. Каварна по традиция отслужва кратка пасхална утреня в местността Чиракмана. Там има развалини на стар християнски храм и немного хора заедно със свещеника се помолиха за тези, които са влизали в него, за себе си и за всички нас.

ВО ИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Тропарът „Христос Возкресе” в изпълнение на представителния оркестър на Военноморските сили, както и повече снимки и материали можете да чуете и видите

тук: www.mitropolia-varna.org

И тук: www.varnamonastery.bg

Снимките са предоставени от презвитера Валентина Проданова и Радостин Райков от гр. Търговище, Радослав Дъров и Вилма Паскалева от гр. Варн

 

 

Снимки

Благодатният огънБлагодатният огънБлагодатният огънБлагодатният огънХрам "Свети Атанасий"Храм "Свети Атанасий"Храм "Свети Атанасий"Храм "Света прмчца Параскева"Храм "Света прмчца Параскева"Пасха в гр. ТърговищеПасха в гр. ТърговищеПасха в гр. ТърговищеПасха в гр. ТърговищеПасха в гр. КаварнаПасха в гр. КаварнаПасха в гр. КаварнаВ местността ЧиракманаВ местността ЧиракманаВ местността ЧиракманаПасха в манастир „Св. св. Константин и Елена” Пасха в манастир „Св. св. Константин и Елена”Пасха в манастир „Св. св. Константин и Елена”Христос Воскресе!
« предишна новинаследваща новина »