Празник на любовта и братолюбието в Стара Загора

08 април 2010 20:07, Старозагорска митрополия
В приемната на митрополита

В сряда на Светлата седмица - 7 април 2010 г. - гост на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион бе Негово превъзходителство д-р Ахмед ал Мадбух – посланик на държавата Палестина в България. Със своето посещение в Старозагорската св. Митрополия посланик Мадбух реализира едно свое отдавна планирано намерение, а именно - засаждането на маслиново дърво в митрополитския парк.

В деня, в който се отбелязва не само Светла сряда, но е и Денят на лекаря и медицинския работник, какъвто всъщност по професия е палестинският дипломат в България, Негово превъзходителство д-р Ахмед ал Мадбух реши да посвети този свой празник на една благородна инициатива, която да стане израз на любовта между хората и на мира между всички народи.

В тази връзка маслиновото дърво, специално донесено от светия град Йерусалим, бе засадено пред сградата на Старозагорската св. Митрополия на специално подбрано място от Старозагорския митрополит Галактион, палестинския посланик д-р Мадбух и старозагорския градоначалник проф. Светлин Танчев. Засаждането на това дръвче, представляващо библейски символ на мира, се превърна в един своеобразен празник на любовта и братолюбието между представители на различни народи и вероизповедания.

Негово превъзходителство д-р Ахмед ал Мадбух в своето слово подчерта дълбоката символика на случващото се. Той обясни, че това маслиново дръвче представлява издънка от хилядолетно маслиново дърво, намиращо се в Гетсиманската градина и имащо своята история още от римската епоха. Палестинският посланик изрази своята надежда, че въпреки различията помежду си хората могат и трябва да живеят в мир и разбирателство.

В отговор Старозагорският митрополит Галактион изказа архипастирската си благодарност към своя гост за реализирането на тази добра идея, припомняйки традициите на кириарсите на Старозагорската епархийска църква в засаждането на дръвчета, благодарение на които сега парк „Аязмото” е любимо място на старозагорци. В своето слово високопреосвещеният архиерей отново подчерта дълбоката символика на маслиновото дърво като израз на примирението между Бога и човека след Всемирния потоп и изрази надежда, че людете, от които зависи разрешаването на въпроса, ще сторят нужното за мира, за който толкова силно жадува изстрадалият палестински народ.

Митрополит Галактион не пропусна да отбележи и факта, че това знаменателно събитие се случва именно през Седмицата на гората, която се отбелязва в този период. В тази връзка специален гост на събитието бе и началникът на РУГ – Стара Загора инж. Петър Заяков.

Старозагорският градоначалник проф. Светлин Танчев на свой ред изказа удовлетворение и задоволство от традиционно доброто сътрудничество между Старозагорската св. Митрополия и Посолството на държавата Палестина в България, което дава своето отражение и върху добрите и ползотворни контакти с участието и на Община-Стара Загора.

Кметът изрази и радостта си от факта, че Стара Загора е мястото, където за първи път, след засаждането в двора на самото посолство, палестинският посланик засажда маслиново дърво, слагайки начало на една дългосрочна програма в тази връзка.

След приключване на своята официална програма гостите изразиха готовност за бъдещи още по-динамични контакти и съвместни инициативи, след което можаха да се уверят в „Авраамовото гостоприемство”, оказано им от техния домакин - Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион.

 

 

Снимки

Засаждане на маслиновото дървоЗасаждане на маслиновото дърво
« предишна новинаследваща новина »