Архиепископ от Полската православна църква е сред загиналите в днешната самолетна катастрофа

10 април 2010 18:55, Българска Патриаршия
Архиепископ Мирон (Ходаковски)

Днес Полша и всички ние изживяхме поредния потрес след вестта за самолетната катастрофа, при която са загинали полският президент Лех Качински, съпругата му и още близо 100 души, придружаващи го при официалната му визита в Русия. Тази сутрин президентският самолет се е разбил при кацане на летището в гр. Смоленск, на около 400 километра западно от Москва. Според първоначалната информация в самолета са пътували между 85 и 132 пасажери. По-късно от руското министерство на извънредните ситуации е потвърдено за 96 души на борда. Оцелели няма.

Целта на визитата е била възпоменателна церемония за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора, на която Лех Качински и придружаващите го лица е трябвало да присъстват днес.

В състава на оглавяваната от президента Качински делегация са влизали редица високопоставени представители на полските власти: от Ген. щаб на Въоръжените сили на Полша, президентската канцелария, министри, депутати, историци, както и 9 духовници, които е трябвало да отслужат панихида за загиналите преди 70 години поляци.

Сред загиналите в самолетната катастрофа е и архиепископ Мирон (Ходаковски), който е капелан и бригаден генерал от Полската армия.

Архиепископ Мирон (Мирослав Ходаковски) е роден на 21 октомври 1957 г. в Белосток. Завършил е Варшавската духовна семинария, а след това и Висшата духовна семинария в Яблечна. През 1978 г. е постриган за расофор и ръкоположен за дякон. На следващата година е приел монашеско пострижение и е ръкоположен за йеромонах. От 1979 г. е игумен на манастира „Св. Онуфрий” и преподавател във Висшата семинария. Ръководел е възстановяването на Супрасълския Благовещенски манастир.

През 1984 г. е отличен с офикията „игумен”, а през 1990 г. е въздигнат в архимандритско достойнство.

През 1998 г. е избран за епископ Гайновски, викарий на Варшавската епархия. Същата година става главен православен капелан в Полската армия, във връзка с което е получил длъжността бригаден генерал.

През 2003 г. е защитил докторска дисертация в Християнската богословска академия във Варшава. От 2008 г. е архиепископ.

Бог да прости архиепископ Мирон, президента Качински и всички загинали!

 

Текст: Александра Карамихалева
Информация: Официалният сайт на Полската православна църква

 

 

Снимки

Архиеп. Мирон на международна конференция на военното духовенство
« предишна новинаследваща новина »