Панихида в памет на 12-те „ангелчета от Лим”

12 април 2010 22:19, Българска Патриаршия
Преливане на гробовете

Днес, 12 април, в храма „Свети Дух” при гробищния парк на Свищов бе отслужена заупокойна св. Литургия и панихида в памет на дванадесетте деца, загинали в река Лим. Денят на трагедията бе 4 април 2004 г. и бе последван от тридневен национален траур. Тази година датата съвпадна с първия ден от Светлата седмица на Христовото Възкресение, когато не се отслужват помени, поради което и панихидата бе отложена за първия ден след Томина неделя.

Св. Литургия днес бе отслужена от протойерей Димитър Маринов, председател на храмовете „Св. Преображение” и „Св. пророк Илия”, в съслужение с отец Антон Григоров, председател на храм „Св. апостоли Петър и Павел”. На клироса застана сам архиерейският наместник на града свещеноиконом Димитър Андонов, председател на катедралния храм „Света Троица”.

Към светата богослужба се присъедини и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който лично раздаде нафора на събралите се опечалени.

Митрополит Григорий през 2004 г. извърши опелото на загиналите деца и оттогава присъства на всяка панихида за тях. Днес също оглави молението в тяхна памет. До него в съслужение застанаха свищовските свещенослужители, заедно с игумена на манастира „Покров Богородичен” отец Христо Павлов.

Освен родителите и близките на загиналите деца, по повод тъжната годишнина, към архиерейското молитвено застъпничество пред Бога се присъединиха и кметът на Община Свищов Станислав Благов, заместник-кметовете Емил Димитров и Пламен Александров, председателят на икономическата комисия в местния парламент доц. д-р Андрей Захариев, директорът на дирекция АПИОУПЕВ в Общината Стоян Парашкевов.

„Децата са ангели пред Бога и днес ние сме се събрали, за да изпросим тяхното още по-близко приближаване към Отца”, с тези думи Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий започна своето прочуствено и задълбочено слово, отправено към всички „които имат уши, за да чуят”.

В него той каза: „Ако милостта Божия е над всички човеци, то колко повече тя е над младите хора, които преждевременно си отиват от нас. Тъгата по тях е най-вече наша, на близките им, на града, на цялата държава, защото губим прекрасен потенциал. Всички те бяха изявени деца. Не можем да не тъгуваме... Но на нас друго не ни остава освен да се помолим за тях.

Кога ще си отидем от този свят - "сия тайна велика ест" (тази тайна е велика). Затова нека винаги да бъдем будни, винаги да се молим за тези до нас. Защото чрез нашата молитва Бог прави чудеса: и въздига, и бди над тези, за които се молим.

Благодатният огън на Христовото Възкресение се дава на всеки, който пристъпва с вяра. И тази година, когато отново се удостоихме архиереи на Българската православна църква да бъдем на гроба на Божия Син, на Гроба Господен, и поменавах поименно нашите деца, си спомних Неговите думи: „Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там, и тя ще се премести” (Мат. 17:20) Затова ви призовавам - планината на мъката нека претворим в родителски помен и очакване. Защото не искам да тъгувате като ония, които нямат надежда.

Христос възкръсна! И чудеса е извършвал, и извършва и сега, и изпрати Утешителя – Светия Дух при безумното човечество, за да има утешение в Него. Сега ние, в този храм („Свети Дух”) събрани, нека с църковната си молитва събудим нашите чеда, защото те сега са при Вселюбящия Отец и са много повече във вярата.

А Църквата, която ни събира в обща и силна молитва, винаги ще устоява според Божието обещание, и ще бъде на своето място. В нея – небесната Църква – са нашите ангели и нека ние направим така, че да има полза от техния живот и от преживяната ни скръб. Нека винаги държим будно нашето общество, за да няма други отишли си твърде рано. За да може да се осъзнае, че човек не е вечен и трябва да пазим нашето отечество като пазим нашите деца”.

След пасхалния възглас „Христос воскресе” Негово Високопреосвещенство призова Божието благословение над душите на починалите деца и техните близки.

Малък очерк на трагедията

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов” – Свищов, което е в непосредствено съседство с манастира на св. първовърховни апостоли Петър и Павел. Към 22 часа българско време, на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Автобусът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците.

Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителната операция е затруднена от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. Спасени са 38 души. Леководолази работят с фенери под водата през цялата нощ. Сутринта на 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите деца, въпреки придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ.

Имената на загиналите дванадесет деца са: Александра Маринчева Гергова – 17 г., Антония Тодорова Братова – 14 г., Боряна Петкова Петкова – 11 г., Валентин Христов Маринов – 14 г., Виктор Николаев Маринов – 14 г., Глория Хараламбиева Георгиева – 11 г., Женя Ангелова Ангелова – 11 г., Лора Илиянова Николова – 14 г., Светослава Светославова Пантелеева – 12 г., Юлиян Георгиев Манзаров – 18 г., Светослав Радев Колев – 15 г. и Антоана Венциславова Евтимова – 13 г.

На 6 май, след окончателното намиране на телата на всички загинали деца, в 12 часа започват поклонението и опелото в съборната църква на Свищов “Света Троица”.

 

 

Снимки

Раздаване на нафораВеликотърновски митрополит ГригорийГробищен храм "Свети Дух"Заупокойна св. ЛитургияМалък входЧетене на АпостолаВелик входРаздаване на нафораПанахидаВеликотърновският митрополит прикадяваПрикадяване на гробоветеБлагославяне на опечаленитеРаздаване на поменаСемейство БлаговиАнгелче от СвищовАнгелче от Свищов
« предишна новинаследваща новина »