Децата от Неврокопска епархия празнуват заедно Възкресение Христово

12 април 2010 22:25, Неврокопска митрополия
Гостите

На Томина неделя с благословението и архипастирската любов на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил за втора поредна година деца от всички краища на Неврокопска епархия отбелязаха заедно светлото Христово Възкресение.

Дворът на църквата "Въведение Богородично" - гр. Благоевград, кв. "Вароша", се оказа тесен да побере около 200 деца, с техните родители и близки, гости и свещенослужители от епархията. Участие в пасхалното тържество взеха деца от неделните училища в Гоце Делчев, Банско, Мусомище, Петрич, от групи изучаващи СИП Религия-Православие в Благоевград и Крупник, Детска вокална група към Неделното училище "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в гр. Гоце Делчев и Детски православен хор към Православния информационен център в гр. Благоевград.

Децата-водещи след като поздравиха гостите с "Христос воскресе", акцентираха върху нуждата хората да се събират в име Господне и заедно да Го славословят, защото Христос заради всички нас пострада и прие кръстна смърт, принесе се в жертва, възкръсна и с това на всички ни подари вечен живот и отвори вратите на рая.

Първи започнаха децата от най-новото неделно училище към църквата "Св. Георги", гр. Петрич. Под ръководството на г-жа Галя Дуева, 40 деца успяха за краткото време от 2 месеца да подготвят рецитал, с който потопиха публиката в атмосферата на събитията около Възкресението Христово.

Последва детски вокален състав от гр. Гоце Делчев с ръководител г-жа Валя Спасова, който съществува вече повече от 15 години, заедно с уроците по вероучение.

Децата от неделното училище при църквата "Света Троица", гр. Банско, с ръководител презвитера Катя Калайджиева, умело вплетоха пасхалните стихири от богослужението в своето представяне.

Малчуганите от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Крупник, с ръководител г-жа Цветанка Костуркова, и с подкрепата на енорийските свещеници о. Величко Христов и о. Бисер Христов, представиха нетърпеливото очакване на Празника на празниците и радостния трепет на всички православни деца при боядисването на яйцата и отнасянето по домовете на "живия огън".

Малките и големите участници в тържеството разкриха задълбочените си познания върху православната вяра във викторина, проведена от децата от VII СОУ „Кузман Шапкарев” гр. Благоевград, изучаващи Религия-Православие с преподавател г-жа Велиана Зашева, но само най-добрите отговори получиха награди.

Домакините от Благоевград се представиха и с още един участник - детския православен хор, ръководен от г-н Радко Йончев, който бе сформиран в началото на тази учебна година и получи аплодисментите на публиката.

Тържествен финал на детската програма сложи невероятната група от неделното училище при с. Мусомище с ръководител презвитера Вера Еринина. Добрата сценична подготовка, костюмите и умело пресъздаденото житие на Лонгин стотник остави незабравими впечатления у присъстващите.

С умиление Негово Високопреосвещенство благодари на децата и техните учители за положените усилия, старание и труд при изучаване на Божието слово и подготовката на празника. Специални поздравления получи групата от неделното училище в Петрич, които не се уплашиха от краткия срок за подготовка. Епархийският архиерей даде отеческо наставление на всички присъстващи, като припомни притчата за наетите на лозето работници (Матей. 20:1-16), които получили еднаква награда от господаря, независимо от часа, в който са пристигнали.

Като на празник след богатата и пъстра програма децата получиха благословение и подаръци от Негово Високопреосвещенство, след което се почерпиха със специално приготвените за тях лакомства.

Всички си пожелаха Бог да дарува здраве и благоденствие, за да може и догодина отново с едно сърце и една уста да прославят светлото Христово Възкресение.

 

 

Снимки

ГоститеПубликаГоститеНеделно училище гр. ПетричНеделно училище гр. ПетричНеделно училище гр. ПетричНеделно училище гр. ПетричАнгелчетаАнгелчетаДетска вокална група гр. Гоце ДелчевДетска вокална група гр. Гоце ДелчевМалчуганите от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. КрупникМалчуганите от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. КрупникМалчуганите от СОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. КрупникВикторинатаВикторинатаВикторинатаВикторинатаВодещаДетски православен хор гр. БлагоевградДетски православен хор гр. БлагоевградДетски православен хор гр. БлагоевградНеделно училище с. МусомищеНеделно училище с. МусомищеНеделно училище с. МусомищеСкромната почерпка след детския празникУчастникУчастничка
« предишна новинаследваща новина »