Празник на Божията Премъдрост

13 април 2010 09:05, Сливенска митрополия
Празник на Божията Премъдрост

Светата Православна Църква е определила в понеделника след Томина неделя да се чества Божията Премъдрост. Денят е известен още като Софиинден. Според църковните историци по времето на византийския император Юстиниан Велики /VІІ век/ на Балканския полуостров са били построени няколко църкви посветени на Божията Премъдрост, известни като ”Света София”. Това са цариградската, софийската, охридската, сливенската и др. Други църковни изследователи твърдят, че сливенската ”Света София” е построена през Ранното средновековие /13-14 век/. За нас това не е най-важният въпрос. Важното обаче е, че храм ”Света София” в Сливен е една от най-древните църкви в Сливенска епархия.

Храмът се намира в най-стария квартал на Сливен – ”Ново село”, в съседство е родната къща на прочутия сливенски хайдутин и войвода Панайот Хитов. В двора на църквата се намира и килийното училище, в което учител е бил сливенският възрожденски поет даскал Добри Чинтулов, който е бил член на първия Църковно-народен събор в Цариград през 1871 година.

За да отбележат празника на Божията Премъдрост църковното настоятелство, председателствано от ставрофорния иконом Силвестър Янакиев, бе поканило Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий да отслужи св. Литургия, както и свещеници от града и от други населени места на епархията.

Митрополит Йоаникий оглави светата Литургия, в която взеха участие: свещениците при храма ставрофорните икономи Силвестър Янакиев и Денко Цветков и свещеник Петър Василев, ставрофорният иконом Методи Попов, член на Сливенския епархийски съвет, свещеник Иван Колев от Сливен, ставрофорният иконом Петър Василев от храм ”Св. св. Кирил и Методий” гр. Бургас, протойерей Павел Гърбов от гр. Карнобат, ставрофорният иконом Стоян Радев от гр. Ямбол, иконом Евгений Янакиев от гр. Пловдив и йеродякон Калист от Сливен.

Празникът завърши с водосвет за здраве и благополучие на всички жители на Сливен.

 

 

Снимки

Празник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията ПремъдростПразник на Божията Премъдрост
« предишна новинаследваща новина »