Духовно тържество в с. Калипетрово

18 април 2010 18:48, Доростолска митрополия
Митрополит Амвросий с жени християнки в традиционните носии на село Калипетрово

Днес - деня, в който светата Църква чества жените мироносици, които първи дошли на Гроба Господен, първи чули от ангела за Неговото Възкресение и първи благовестили благата вест - светата Литургия в с. Калипетрово бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий. В служение с архиерея в богослужбата взеха участие протосингелът на епархията ставроф. ик. Добри Чаков и архиерейският наместник на Дуловска духовна околия свещ. ик. Райчо Радев. На богослужението присъстваха кметът на селото г-н Йордан Ковачев и секретарят на фондация "13 века България" г-жа Цветана Цанова.

Начало на св. Литургия бе дадено от председателя на църковното настоятелство ставроф. ик. Добри Чаков.

След св. Литургия беше извършено литийно шествие около храма, а в църковния двор митрополит Амвросий отслужи водосвет за здраве на всички жени християнки, дошли да се помолят от гр. Силистра, с. Иширково и съседни села на областта.

След водосвета митрополит Амвросий отслужи и заупокойна молитва, като призова всички заедно да се помолят за упокоение душите на архиепископ Мирон от Полската православна църква и всички загинали в нелепата самолетна катастрофа край Смоленск, близо до Катин. В памет на новопреставилите се прозвуча "Вечная памят".

В своята проповед митрополит Амвросий говори за същността на жената християнка, като отбеляза колко е важна нейната роля в семейството, в обществото и Църквата. След това всички бяха поръсени за здраве.

Председателките на новооткритите от една година дружества "Жената християнка" дадоха отчет за своята дейност през изминалата година, с какво са успели да помогнат и какво им предстои да извършат като благотворителност.

Митрополит Амвросий им пожела още по-успешна и доброплодна дейност през настоящата година. Амин.

 

 

Снимки

Митрополит Амвросий извършва водосветЖени християнки от с. КалипетровоМитрополит Амвросий извършва водосвет в съслужение с духовенствотоПротосингелът и християните се молят за упокоение на душите на загиналите в самолетната катастрофаМитрополит Амвросий поздравява всички жени християнки
« предишна новинаследваща новина »