Благотворителен концерт за довършване на храм „Всех святих” - гр. Русе

20 април 2010 10:36, Русенска митрополия
Благотворителен концерт за довършване на храм „Всех святих” - гр. Русе

На 16 април 2010 г. от 18,00 ч. в Русенска опера се проведе благотворителен концерт за набиране на средства за довършването на храма „Всех святих”. В събитието се включиха група „Саботаж” и младежка брейк формация „Фатал 13”, Деан Генчев от вокална група „Слънце” и деца от ОУ ”Васил Априлов”. Радостен факт е, че инициативата за концерта произлиза от момчетата от младежката група „Саботаж”, които са гледали филм за драматичната история около разрушаването преди около 30 години на този русенски храм и в тях спонтанно се породило желанието да направят нещо за възстановяването му.

Залата бе изпълнена с многоброен народ, дошъл да гледа концерта и да даде своята лепта за благородната кауза. Голяма част от присъстващите бяха млади хора.

Храм „Всех Святих” е първият храм построен в гр. Русе след Освобождението на България от османско владичество и е бил един от най-красивите храмове в града. Проектът бил изготвен от австрийския архитект Едуард Винтер, а самият храм е построен през 1898 година. Вътрешното оформление било изпълнено от именити български художници, скулптори и резбари. Витражите били доставени от Виена. Храмът е осветен от първия български митрополит в Русе Григорий.

На 12 януари 1965 г. целият инвентар е демонтиран и предаден на Градския народен съвет, за да бъде съборен храмът и на негово място да се построи Пантеон на възрожденците. На 26 октомври 1975 г. по нареждане на Градския народен съвет храмът е съборен.

През 2007 г. сдружение „Всех святих” започва възстановяването на храма на място предложено от Община Русе. Съпредседатели на сдружението са Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит и кметът на Община Русе – инж. Божидар Йотов. На този етап храмът е завършен в груб строеж и се извършват довършителни работи.

Надяваме се скоро храмът да бъде възстановен в целия си блясък за радост и духовна утеха на всички русенци.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Благотворителен концерт за довършване на храм „Всех святих” - гр. Русе
« предишна новинаследваща новина »