В гр. Русе стартира кандидатстудентската кампания на Великотърновския Православен богословски факултет

21 април 2010 10:34, Русенска митрополия
Участниците в срещата

На 16.04.2010 г. в гр. Русе стартира кандидатстудентската кампания на Православния богословски факултет към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Първата среща беше проведена с русенските медии в конферентната зала на болничния храм „Св. Василий Велики”. Участници в кампанията бяха архимандрит Емилиан –игумен на Басарбовския манастир, г-н Ангел Младенов - секретар на Русенска митрополия, и представителите на факултета - д-р Мариян Стоядинов, доц. Светлозар Влайков и протойерей Добромир Димитров.

Журналистите имаха множество въпроси относно образованието и условията за живот на студентите богослови и иконографи, като бяха изтъкнати редица предимства. Главните са, че Велико Търново е град, който е сравнително евтин и с добра инфраструктура.

Съществуват връзки и добър обмен на студенти и преподаватели между Православния богословски факултет и богословските факултети в Атина, Солун, Букурещ, Париж, Варшава, което дава на студентите възможност за стипендии и обучение по международната програма „Еразъм”. Студентите имат възможност да се възползват както от стандартната университетска стипендия, така и от стипендии по проект „Студентски стипендии и награди”, съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013” и стипендията „Проф. Тотю Коев”.

Завършилите специалностите „Теология” и „Църковни изкуства” придобиват един стабилен познавателен фундамент, който става отправна точка за реализирането им в най-различни области на обществения живот – преподаватели по религия, богослови работещи в църковната администрация, свещеници, журналисти, библиотекари, служители в различни организации, а завършилите уникалната специалност „Църковни изкуства” изписват новопостроени храмове или се реализират като отлични преподаватели в училищата по изкуства.

В кандидатстудентската кампания беше представена и новата специалност в богословския факултет - „Теология и социално служение”, която ще дава възможности за работа и развитие в различни социални служби, правителствени и неправителствени организации.

Кампанията беше подкрепена с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит.

+++

Богословски не означава попски факултет - интервю с доц. Влайков

Доц. Светлозар Влайков е преподавател в катедра „Библейско и систематическо богословие” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. В края на миналата седмица той бе в Русе за представяне на факултета и съобщи, че към обучението се забелязва засилен интерес от русенски младежи. По този повод разговаряме с него за обучението на бъдещите богослови и перспективите пред тях.

- Доц. Влайков, в края на миналата седмица изнесохте данни за засилен интерес на русенски кандидат-студенти към Богословския факултет на Великотърновския университет. На какво се дължи това?

- Мисля, че на първо място това е авторитетното присъствие на възпитаниците на факултета в църковния и обществен живот на града. Примерите са много, но аз ще спомена само няколко: игумена на един от най-посещаваните манастири – Басарбовския – отец Емилиян, секретаря на Русенска митрополия Ангел Младенов, един от най-харизматичните млади свещеници в епархията – отец Добромир, и др. Тяхната дейност е най-добрият атестат за качеството на образованието, което факултетът предоставя. На второ място – фактът, че Великотърновският университет е лесно разпознаваем, защото немалка част от русенската интелигенция са възпитаници на ВТУ. Всичко това е може би съчетано и с прагматиката: близостта на Велико Търново, по-ниската цена на издръжка на един студент.

- Има ли обръщане на младото поколение към религията?

- Да, определено има, младите хора все по-често се обръщат към религията. По-голямата част от нашите първокурсници в специалност „Теология” например не са завършили семинария и в началото не са съвсем ориентирани в спецификата на обучението. Но още след първите занятия, благодарение на добрата работа на преподавателите, те вече разбират, че след завършването си няма непременно да станат свещеници, а че обучението им във факултета ще им даде много повече перспективи. И промяната в мотивацията им е очевидна. Макар че би могло още много да се желае в това отношение, защото липсва едно много важно звено – обучението по религия в началното и средното училище.

- Възможно ли е обръщането към Църквата да е вследствие на кризата и породената от нея несигурност, като в лицето на клира се вижда някакво лоно, където човек все пак е защитен от житейските бури, при това има и обществено положение и уважение?

- Не бих могъл да кажа каква роля играе кризата, защото обръщането към Църквата е личен избор и той може да е вследствие от много неща. Що се отнася до клира, то смея да твърдя, че свещениците, завършили нашия факултет, определено са такъв духовен пристан, даващ душевен мир на много неспокойни и тревожни души.

- Какви са перспективите пред випускниците на факултета? Каква реализация имат те?

- Знам, че като се каже „богословски”, в съзнанието на обикновения човек веднага се появява асоциацията с „попски”. Разбира се, че това не е така – това просто е вид висше образование, което има допирни точки с философията, психологията, филологията и други области на познанието. Мога да кажа, че доброто богословско образование, каквото твърдя, че е нашето, предоставя един много стабилен познавателен фундамент, отправна точка за реализирането на нашите възпитаници в най-различни области на обществения живот – преподаватели по религия, философия, журналисти, църковна администрация, библиотекари. Наши студенти, завършили уникалната специалност „Църковни изкуства” са канени да изписват новопостроени храмове или да реставрират стари. Възможности за работа в различни социални служби или неправителствени организации предоставя новооткритата специалност „Теология и социално служение”.

- Юридическите среди доста трудно преглътнаха децентрализацията на обучението по право, смятаха възпитаниците на извънстоличните университети за аутсайдери в тази специалност, има ли подобен проблем с Богословския факултет към СУ?

- Не, ние нямаме такива проблеми. Напротив между двата факултета съществува много добро сътрудничество – обмяна на преподаватели за четене на лекции, участие в научни съвети, работа по съвместни научни проекти. Е, естествено има и конкуренция при набирането на студенти, но това е положително – тъй като ни стимулира да работим по-добре.

- Какви са очакванията ви от предстоящата кампания за подбор на нови студенти?

- Надяваме се да привлечем достатъчно на брой и качествени студенти, защото в обществото ни има нужда от бъдещи добри преподаватели по религия, иконописци и социални служители. Много разчитаме и на медийната подкрепа, защото мисля, че крайната ни цел е обща – преодоляването на тежките духовни травми и създаването на едно по-добро общество.

Интервю: Младен Любенов, в. "Утро" от 19 април 2010 г.

 

 

Снимки

Болничният параклис "Св. Василий Велики" в гр. Русе
« предишна новинаследваща новина »