Писмо от Св. Синод на БПЦ до представителите на сестрите поместни православни църкви в Европа

21 април 2010 15:09, Българска Патриаршия

Братски Ви уведомяваме, че Св. Синод на Българската православна църква в заседанието си на 01.12.2009 г., прот. № 50, реши да освободи от длъжност Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и го остави на покой с титула „Бивш”.

Във връзка с горното си решение Св. Синод възложи временното управление на епархията с всичките права и задължения на епархийски митрополит, съгласно Устава на Българската православна църква, на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион.

От служебните доклади на временно управляващия епархията Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, с огорчение констатирахме, че митрополит Симеон не се съобразява с решението на Св. Синод, нарушава каноническия църковен ред, като си позволява без съгласието на управляващия архиерей да извършва богослужения в чужда епархия, да ръкополага свещенослужители без благословение от Св. Синод, като с поведението си въвлича свещенството и верните люде в разномислие, разногласие и раздор.

Верен на православното единство, на каноничните и уставни изисквания на светата ни Църква, Св. Синод бе принуден, за да се спрат тези своеволия и системни нарушения в живота на Църквата, да вземе своевременни мерки и да заведе църковно-наказателно дело на провинилия се бивш Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, като до приключване на делото му наложи църковното наказание аргос – запрещаване от свещенослужение и служба, считано от 20.04.2010 година.

Като Ви изпращаме настоящото писмо, братски Ви умоляваме да уведомите църковните поделения във Вашата епархия за това наше Синодално решение.

 

Приложение: Удостоверение за назначаването на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион за временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия на Българската православна църква.

Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »